Pět chutí plodů schizandry nebo zajímavý povrch největšího ovoce světa poznáte na výstavě Za kořením a slávou

10. březen 2024, aktualizováno

Výstava pro všechny smysly zavede návštěvníky do dalekého Orientu. Přibližuje různé aspekty rostlinného světa a je vhodná i pro nevidomé nebo osoby s dalšími specifickými potřebami. Hmatem, čichem, zrakem, sluchem nebo chutí si ji můžete prohlédnout v novém výstavním sále u Ornamentální zahrady v trojské botanické zahradě.

První takovou výstavu nabídla Botanická zahrada hl. m. Prahy už v roce 1996. Tentokrát se návštěvníci vydávají na dobrodružnou cestu za vzácným kořením, čajem i hedvábím. Vystavené exponáty je možné si osahat, k některým přivonět nebo je dokonce ochutnat. Po celou dobu konání výstavy mají návštěvníci k dispozici proškolené průvodce, popisky jsou také v Braillově písmu a prohlídku může usnadnit zvukový průvodce.

„Po několika letech pauzy se nám opět podařilo připravit akci, která patřila vždy mezi oblíbené a nabízela možnost poznat svět rostlin i osobám s různými specifickými potřebami nebo zdravotním znevýhodněním. Osobně mě těší, že výstavu tentokrát připravujeme v prostorách nového výstavního sálu, který skýtá mnohem lepší podmínky pro podobné programy než jiná místa v minulosti,“ zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Průvodcem výstavou je významný cestovatel a učitel 19. století Josef Kořenský, jehož pracovnu navštívíte v první části expozice.

V pracovně Josefa Kořenského

V té druhé se detailně seznámíte s muškátovým oříškem, díky zvětšenému modelu. Představí se proslulý durian, jehož vůně kdekoho od konzumace odradí, ale i největší ovoce světa zvané jackfruit, pocházející z tropického stromu chlebovníku různolistého. Zájemci mohou kousek ochutnat. Kromě ovoce je k vidění a přivonění květ lotosu nebo bambusový čaj.

Co můžete i ochutnat

Ochutnat můžete taky schizandru, ovoce pěti chutí: pálivé, kyselé, slané, sladké a hořké. Sušené plody schizandry připomínají kuličky pepře. Na místě věnovaném hedvábí si zase zobnete sušenou moruši, ta vypadá jako malá žlutá malina.

Exotické plody

Zájemci mají možnost zapůjčit si klapky na oči a speciálního zvukového průvodce. Ten jim exponáty přiblíží s využitím autentických zvuků, pomocí komentáře a pokynů. Výstava je bezbariérová a je velice povedená.

Součástí výstavy jsou tematické workshopy. 10. března se účastníci seznámí s elegantní japonskou výšivkou sashiko, ovšem bez jehly a nitě, a vyrobí si například záložku do knihy. Během workshopu o víkendu 16. a 17. března si pak můžete vyzkoušet kaligrafii, ale i krasopis z dob Josefa Kořenského.

Výstava Za kořením a slávou je k vidění (a osahání, slyšení či ochutnání) pouze do 17. března, tak si ji nenechte ujít. Otevřená je každý den od 9.00 do 19.00 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.