Pět chutí plodů schizandry nebo zajímavý povrch největšího ovoce světa poznáte na výstavě Za kořením a slávou
Výstava pro všechny smysly zavede návštěvníky do dalekého Orientu. Přibližuje různé aspekty rostlinného světa a je vhodná i pro nevidomé nebo osoby s dalšími specifickými potřebami. Hmatem, čichem, zrakem, sluchem nebo chutí si ji můžete prohlédnout v novém výstavním sále u Ornamentální zahrady v trojské botanické zahradě.
První takovou výstavu nabídla Botanická zahrada hl. m. Prahy už v roce 1996. Tentokrát se návštěvníci vydávají na dobrodružnou cestu za vzácným kořením, čajem i hedvábím. Vystavené exponáty je možné si osahat, k některým přivonět nebo je dokonce ochutnat. Po celou dobu konání výstavy mají návštěvníci k dispozici proškolené průvodce, popisky jsou také v Braillově písmu a prohlídku může usnadnit zvukový průvodce.
„Po několika letech pauzy se nám opět podařilo připravit akci, která patřila vždy mezi oblíbené a nabízela možnost poznat svět rostlin i osobám s různými specifickými potřebami nebo zdravotním znevýhodněním. Osobně mě těší, že výstavu tentokrát připravujeme v prostorách nového výstavního sálu, který skýtá mnohem lepší podmínky pro podobné programy než jiná místa v minulosti,“ zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.
Průvodcem výstavou je významný cestovatel a učitel 19. století Josef Kořenský, jehož pracovnu navštívíte v první části expozice.
V té druhé se detailně seznámíte s muškátovým oříškem, díky zvětšenému modelu. Představí se proslulý durian, jehož vůně kdekoho od konzumace odradí, ale i největší ovoce světa zvané jackfruit, pocházející z tropického stromu chlebovníku různolistého. Zájemci mohou kousek ochutnat. Kromě ovoce je k vidění a přivonění květ lotosu nebo bambusový čaj.
Co můžete i ochutnat
Ochutnat můžete taky schizandru, ovoce pěti chutí: pálivé, kyselé, slané, sladké a hořké. Sušené plody schizandry připomínají kuličky pepře. Na místě věnovaném hedvábí si zase zobnete sušenou moruši, ta vypadá jako malá žlutá malina.
Zájemci mají možnost zapůjčit si klapky na oči a speciálního zvukového průvodce. Ten jim exponáty přiblíží s využitím autentických zvuků, pomocí komentáře a pokynů. Výstava je bezbariérová a je velice povedená.
Součástí výstavy jsou tematické workshopy. 10. března se účastníci seznámí s elegantní japonskou výšivkou sashiko, ovšem bez jehly a nitě, a vyrobí si například záložku do knihy. Během workshopu o víkendu 16. a 17. března si pak můžete vyzkoušet kaligrafii, ale i krasopis z dob Josefa Kořenského.
Výstava Za kořením a slávou je k vidění (a osahání, slyšení či ochutnání) pouze do 17. března, tak si ji nenechte ujít. Otevřená je každý den od 9.00 do 19.00 hodin.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.