Po letech konzumu se prý lidé letos o Vánocích vrací zpět k tradicím a přírodě

8. prosinec 2017 09:55

Učni a studenti ze Střední školy zahradnické v Kopidlně mají hlavní předvánoční výrobní zátěž úspěšně za sebou. Adventní věnce už ozářil plamínek první svíčky,  a tak se teď mohou pustit  hlavně do tvorby svícnů, které ozdobí svátečné tabule. Vyrábějí také aranžmá určená na prosincovou výzdobu pietních míst a zkoušejí některé nové trendy, které dovedně přizpůsobují dostupnému, hlavně přírodnímu materiálu. 

Podle studentů 3. ročníku kopidlenské zahradnické školy udělají velkou parádu zdánlivě obyčejné skořápky burských oříšků, pistácií a vlašských ořechů, bukvice, kaštany, sytě oranžové lampionky mochyně, usušené plátky pomeranče, citrónu nebo jablka i se slupkou, skořice a badyán.

Letošními barvami vánoc jsou bílá a fialová. Trendem pak návrat ke staročeské tradici.

„Každým rokem získávám ve škole nové zkušenosti v technice vánoční vazby i v trendech. To se odráží i na výrobcích, kterými podporuji sváteční atmosféru u nás doma. Nejdřív si nasbírám v lese přírodniny, například šišky, žaludy, větvičky, chvojí a další. Když je totiž šikovně sladíte a poskládáte, tak výsledek příjemně překvapí," tvrdí „třeťák" Tomáš Kryl, který zároveň přeje posluchačům královéhradeckého rozhlasu hodně nápadů a inspirace.

Aranžmá z mochyně mají optimistickou sluneční barvu

V předvánočním období zahradníci tradičně zvou na semináře, kde se veřejnost naučí základní techniky výroby věnců nebo svícnů, inspirující jsou i jejich výstavy v Dolním Bousově, v Jičíně, v Nové Pace, v Mladé Boleslavi nebo v Dobrovicích.

Anička Knyclová ze třetího ročníku obratně používá tavící pistoli, která je pro zahradníky velkým pomocníkem.

„Vyrábím přízdobu na věnec určený k zavěšení. Potřebuji k tomu tenké větvičky, ze kterých si udělám pomocí drátku svazky a z těch vytvaruji takovou zvlněnou lunetu. Pak ji přizdobím třeba kaštany, růžičkami nastrouhanými z vrbové kůry, malinkými šiškami a sušinou. Přidat můžeme i kupovaný materiál, březové hvězdičky, drobné skleněné kuličky," přibližuje Anička Kynclová a umísťuje půvabnou přízdobu na chvojím ozdobené okruží.

Za chvíli si věnec odnáší spokojená majitelka, která jím ozdobí domovní dveře a pomyslně tak zahájí adventní čas pro sebe i svou rodinu.

Spustit audio

Související