Počasí láká k vodě. Nehlídané věci jsou ovšem lákadlem pro zloděje

23. červen 2019 09:51

Prázdniny ještě nezačaly, ale letní teploty ke 30 stupňům a slunečné počasí posledních dnů, lákají k vodě. Většina koupališť v Královéhradeckém kraji už zahájila provoz. Za osvěžením vyráží tisíce lidí v kraji. K vodě se ale také mohou vydat kapsáři. Nehlídané věci na dekách jsou pro ně lákadlem. 

Jak jsou ochráněná některá koupaliště a co doporučují policisté, zjišťovala reportérka Lucie Peterková.

„Asi jedna zásada je, nenosit sem žádné velké finanční částky. Jen co nutně potřebuji. Žádné platební karty a drahé mobily," říká na náchodském koupališti pravidelná návštěvnice Jana Řeháková.

Koupání v řece není přežitek. Říční plovárny umí příjemně překvapit. Jako ta na Úpě v Jaroměři

Koupání, léto

Říční plovárny dokáží i v jedenadvacátém století přežít. Ale nejen to - čím dál víc lidí jim dává přednost před moderními koupališti s chemicky upravenou vodou. Možnost vrátit se ke starému způsobu koupání - ale v moderním a čistém prostředí - mají návštěvníci třeba v Jaroměři na koupališti na řece Úpě. 

O své odložené věci na lehátku se nebojí.
„Máme kolem sebe plno kamarádů a známých, takže nemáme o odložené věci strach."

Konkrétně v Náchodě zatím není možné si věci uložit pod zámek. Ale ředitelka sportovních zařízení Kateřina Beranová říká, že vybudování bezpečnostních schránek plánují.
„Tyto původní šatny budou strženy a místo nich vybudujeme nové. V tomto prostoru budou také skříňky, kde budou mít návštěvníci možnost uzamknout své osobní a cenné věci. Ještě zvažujeme, jestli to bude například na dvacetikorunu nebo na klíček. "

K vodě se mohou vydat i kapsáři. Nehlídané věci na dekách jsou pro ně lákadlem

To v Polici nad Metují uzamykatelné skříňky mají, ale lidé podle správce koupaliště Petra Jenky spíše využívají jinou variantu.
„Kdo má zájem, tak tady jsou k dispozici kabinky, které si můžete za úplatu pronajmout a máte uzamykatelnou kabinku jen pro sebe. Můžete si tam nechat cokoliv."

Někteří lidé našli svůj druhý domov v osadách a kempech. Tráví tam třeba i polovinu roku

Tábořiště Špinka na Náchodsku je v létě plné života

Zhruba šedesát chat, třicet míst pro karavany a několik desítek pro stany. Právě to je Tábořiště Špinka na Náchodsku, které leží na břehu stejnojmenného chovného rybníku. Zatímco v zimě jde o opuštěnou oblast, teď je plná života. Někteří lidé tady tráví podstatnou část roku a nevadí jim omezený přístup k pitné vodě ani suchý záchod.

V Autokempu na Rozkoši pak lidé musí počítat s tím, že pláž nijak chráněná není.

„Rekreanti, kteří k nám přijíždějí a přicházejí, si mohou své nejcennější věci odložit přímo v recepci na místě, které je k tomu určené," říká zástupce vedoucího autokempu Libor Macháček.
„Samozřejmě je důležité, aby si věci zamykali a měli je pod dohledem. Je to tady velká plocha. Zatím jsme letos ještě žádnou krádež nezaznamenali. Ale už jsme měli několik ztrát věcí, jako je například mobil nebo peněženka. Ale nikoliv krádež."

K vodě se mohou vydat i kapsáři. Nehlídané věci na dekách jsou pro ně lákadlem

Eva Prachařová z náchodské policie k tomu doplňuje:
„Doporučujeme určitě nenechávat své věci bez dohledu. Nejlepší je, když se jdeme koupat, tak aby jeden člověk zůstal na dece, aby věci hlídal. A potom se vystřídáte. Protože i když máme své věci na dohled, tak je časově obtížné vylézt z vody a zloděje začít honit."

Nejčastěji v letní sezóně policie řeší v souvislosti s koupáním krádeže mobilů, peněženek nebo jen peněz, případně i jízdních kol.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související