Počty pacientů s koronavirem v kraji dál stoupají. Roste také úměrně zájem o testování i očkování?

25. červenec 2022 10:38

Počty nových případů onemocnění covidem v uplynulém týdnu dál stoupaly. V Královéhradeckém kraji se za týden nakazilo 688 lidí, tedy o 211 víc než o týden dřív. Platí přitom, že počty nakažených byly vyšší pro každý jednotlivý den v týdnu. 

Reportér Tomáš Lörincz je právě teď u Odběrového centra Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Roste zájem o testy úměrně tomu, jak přibývá potvrzených případů onemocnění?

Čtěte také

V Odběrovém centru Fakultní nemocnice v Hradci Králové to zatím na první pohled tak nevypadá, je tu klid. Za zhruba půl hodiny, co tu jsem, přijela čtyři auta. Podle mluvčího nemocnice Jakuba Sochora přišlo na test například v sobotu 50 osob a pozitivních z nich bylo 20.

Celkem bylo testů v odběrových centrech v kraji za celý uplynulý týden provedeno přibližně stejně jako týden předtím, tedy něco mezi 500 až 600. Tedy zájem o testování v posledních dvou týdnech zůstává prakticky stejný. Ale když to srovnáme ještě s časem o týden dříve, tak už jde ale téměř o dvojnásobek.

Co ale roste, tak to je poměr pozitivních případů. Na začátku července to bylo zhruba 40 procent, teď vychází, že pozitivních je asi 6 lidí z 10 testovaných.

Přesně před týdnem také začalo očkování druhou posilující dávkou proti covidu, kolik lidí si pro ni v Královéhradeckém kraji už přišlo?

Čtěte také

Zatím necelá tisícovka, konkrétně 934 osob. Většinou jde o lidi starší, nejpočetnější skupina je mezi 70 až 79 lety věku a potom ještě starší. Tyto skupiny tvoří dohromady téměř dvě třetiny oněch osob, které si druhou posilující dávku očkování proti covidu nechali aplikovat.

Potom jsou to lidé těsně pod touto věkovou hranicí, tedy do 69 let. Očkovat se přitom mohou všichni dospělí, lékaři to doporučují především těm s přidruženými zdravotními problémy.

Podle mluvčího Královéhradeckého kraje Dana Lechmanna postupně znovu roste i zájem o první posilující dávku. Celkem zdravotníci v regionu za uplynulý týden aplikovali vakcínu téměř 1 700 lidí. Takže očkování se opět dostává do kurzu.

Čtěte také

Chystají se odběrová a očkovací centra třeba rozšiřovat provozní hodiny?

Například tady ve Fakultní nemocnici Hradec Králové to zatím v plánu nemají. Podle mluvčího nemocnice Jakuba Sochora ale budou situaci sledovat a v případě, že by zájem výrazně rostl, tak jsou připraveni reagovat.

Další nemocnice o všem diskutují právě v těchto dnech a uvažují o tom, jestli přidat další očkovací a testovací termíny. Bude to také jedním z témat dnešní porady například v nemocnici v Trutnově, jasněji by mělo být už během odpoledne.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související