Podporujte české potravinářské výrobky

27. červenec 2006
Trendy

Pryč jsou ty doby, kdy byl v samoobsluze jeden druh jogurtu a v nabídce chyběly potraviny ze zahraničí.Dnes nevíme,co si dříve vybrat.Čeští výrobci a s nimi i zemědělci však apelují na to,abychom preferovali výrobky české.Podle nich je mylná domněnka, že co je ze zahraničí, bývá lepší.V Královéhradeckém kraji přišli potravináři a agrárníci se zajímavým nápadem. Začněme drobnou sondou. Co je pro vás rozhodující - cena nebo původ výrobku z České republiky?

Žena 1: U potravin se dost řídím cenou.

Žena 2: Podle původu. Z Česka.

Žena 3: Nakupuji podle ceny.

Žena 4: Vyhledávám výrobky od nás. Je to naše.

Podporujeme českou ekonomiku. Vidí to tak i krajská radní Petra Škopová.

Škopová: Je důležité podporovat a propagovat naše potravináře z kraje, protože tím podpoříme počet zaměstnaneckých míst, rozvoj venkova a také získáme čerstvé potraviny, které mají konkrétního výrobce, jsou kontrolovány, mohu vznést případnou pochvalu či kritiku. Pokud je výrobce z jiné země, tak zpětná vazba je podstatně horší.

V Hradci Králové, Rychnově, Náchodě, Trutnově, Jíčíně budou na náměstích zemědělci a výrobci našeho kraje. Nabídnou kochutnání své produkty a budou přesvědčovat spotřebitele, že co je české, to je hezké. Hlavně kvalitní a chutné.

Škopová: Samozřejmě víme, že láska prochází žaludkem, takže je důležité výrobky ochutnat i koupit. Lidé budou mít tuto možnost celý den, takže bude možnost s výrobci mluvit o kvalitě produktů, kde se dají sehnat, navázat úzké kontakty.

Nejde jen o propagaci, ale také o anketu zvolených potravin a Potravinář roku Královéhradeckého kraje.

Škopková: Mohou hlasovat lidé z celé republiky, do soutěže je přihlášeno mnoho výrobců, každý mohl přihlásit tři výrobky. Veškeré informace je možné najít na webových stránkách wwwpotravinarroku.cz, kde jei hlasovací lístek a ty budou také k dispozici i jinými způsoby, například tam, kde budeme v okresních městech. Je několik kategorií, v každé bude vítěz, bude také zvolen absolutní výherce, který dostane nejvíce hlasů a ten bude vyhlášen Potravinářem roku a Potravina roku.

autor: nov
Spustit audio

Více z pořadu