Podvodníci se stále zdokonalují a láska je bohužel slepá. Oběti podléhají vidině šťastné budoucnosti

11. duben 2023

Na internetu se množí nejrůznější podvody a člověk musí být opravdu hodně obezřetný pokud něco kupuje třeba i přes inzerát. Na nejčastější rizika v síti sítí nás upozorní policejní preventistka Leona Špičanová.

Začneme internetovým bankovnictvím a podvody, kdy nám někdo tvrdí, že náš účet byl napaden a okamžitě máme se svými penězi něco udělat, nejlépe je někam převést. Děje se to jak telefonicky, tak třeba i esemeskou či emailem? Jaké jsou ty cesty?

Nejčastější cesta tohoto podvodu, kterému my říkáme falešný bankéř nebo falešný policista, probíhá telefonicky. Oběť kontaktuje telefonicky osoba, která se představí buď jako bezpečnostní technik určité banky, nebo jako policista z určitého oddělení, a upozorní oběť, že má napadený účet, nebo se na jejím účtu odehrávají nějaké podezřelé transakce.

Důležité je nikomu nesdělovat žádná svá hesla, bezpečnostní kódy, osobní údaje. Na dálku po vás banka nikdy tyto údaje chtít nebude.
Leona Špičanová, policejní preventistka

Dále manipuluje obětí tím způsobem, aby vybrala veškeré své úspory, některé oběti si dokonce vezmou i předschválený úvěr, a dle instrukcí po telefonu vše vloží do bankomatu, na virtuální měnu, na účet, který jim opět pachatel nadiktuje po telefonu.

Čtěte také

Bohužel tyto peníze se okamžitě převádí na jiné, zahraniční účty a jsou téměř nedohledatelné.

Takže lidé bohužel o své úspory obvykle nenávratně přijdou. Navíc nebezpečí tohoto podvodu tkví v tom, že pachatelé dokáží napodobit telefonní číslo banky nebo dokonce nějakého konkrétního policejního oddělení. Takže při na kontrole opravdu třeba na internetu dohledáte, že číslo může patřit nějaké oficiální instituci.

Nicméně je to podvod, je to spojené s tímto podvodným jednáním, že na tom telefonu se objeví právě to zfalšované číslo.

Podvodníci se stále zdokonalují. Jaká je tedy obrana?

Čtěte také

Zavolat přímo na pobočku své banky nebo okamžitě zavěsit. V případě, že mi volá někdo informaci, že mám napadený účet, tak se buď osobně dostavit na pobočku své banky, protože každý máme nějakého svého přiděleného osobního bankéře, nebo si telefonicky právě na nějaké oficiální infolince ověřit, jestli opravdu byl můj účet napaden nebo nebyl.

Ale jakmile zjistíte, že došlo k nějakému podvodnému jednání, tak tuto informaci samozřejmě oznámit. Základ je nedůvěřovat, okamžitě zavěsit a ověřit si informaci sám. A především nikomu nesvěřovat po telefonu žádné své citlivé údaje. Je důležité nesdělovat žádná svá hesla, bezpečnostní kódy, osobní údaje. Po telefonu po vás banka nikdy tyto údaje chtít nebude.

Může ovšem přijít i podvodná esemeska nebo email s podobným obsahem. Takže na to dávat také pozor.

Čtěte také

Přesně tak. Určitě dávat pozor i na esemesky nebo emaily, které neočekáváme. Mohou se opět tvářit velice reálně a obsahovat odkaz na stránku, která může vypadat třeba jako přihlašovací stránka k vašemu internetovému bankovnictví. Ale bohužel ve chvíli, kdy vy tam vložíte své údaje, tak je pošlete pachateli, který se potom může dostat na váš účet.

A podvodníci nejenže nám vyčerpají náš účet, ale dokáží si na nás klidně vzít i půjčku.

Je to tak. Protože většina účtů má nějaký předschválený úvěr, kvůli kterému nemusíme chodit do banky. A ve chvíli, kdy my sdělíme někomu údaje ke svému internetovému bankovnictví, tak dáváme pachateli naprostý přístup k účtu a on může v internetovém bankovnictví manipulovat s vašimi prostředky. Tedy vzít si předschválený úvěr.

Potom se často uvádí i finty na sociálních sítích, kdy se chce s osamělou ženou seznámit americký voják nebo lékař. Stále se ještě nacházejí oběti, které tomu uvěří?

Čtěte také

I pro nás je to až neuvěřitelné, ač je prevence poměrně rozsáhlá. My o tom mluvíme na našich přednáškách velmi často, ale bohužel takové případy stále jsou. A škody se mohou pohybovat i v milionech korun. A opět jsou to peníze, které jsou pro ty oběti zcela ztraceny.

V podstatě přes jakoukoliv sociální síť vás může oslovit v rámci onoho podvodu nějaký uživatel. Většinou mají pěknou, profesionální profilovou fotografii, ale ten profil nemá až tolik podrobných údajů. Nicméně s vámi začne komunikovat, snaží se vás přesvědčit, že je buď osamělý voják na misi, nebo lékař.

Ale měli jsme i případy, kdy se někdo vydával za pracovníka ropné plošiny a hledal spřízněnou duši, protože už nechce být sám, chce se usadit atd.

Čtěte také

V podstatě začne s obětí komunikovat tak, že se v ní snaží vzbudit důvěru, lichotí jí, zajímá se o to, co dělá, jak se má atd. Pro oběti to potom velice bolestivé, když se dozví, že to je tedy podvodník.

Velice často komunikaci podvodník udržuje delší dobu a snaží se nejdříve v obětech vzbudit nějaké city a emoce. Až po nějaké době přijde požadavek na zaslání nějaké finanční částky. Používají se záminky, že se chtějí konečně dostat právě za dotyčnou osobou, že potřebují splatit nějakou kauci a podobně.

Ale ve chvíli, kdy tu finanční částku získají, tak buď chtějí pořád další a další, nebo přestanou s obětí komunikovat. Až v této chvíli často obětem dojde, že je něco špatně a vidina šťastné, společné budoucnosti bohužel nebude.

Čtěte také

Někdy je ohromující, o jaké částky lidé přijdou. Mnohdy jsou to opravdu desetitisíce korun.

Měli jsme evidován případ, kdy paní financovala domnělou opravu ropné plošiny. Tam se to pohybovalo ve velmi vysokých částkách. Jedna z nejvyšších škod, co jsme zaznamenali, byla kolem 7 milionů korun. Ženy si i berou půjčky, aby umožnily svému domnělému milému příjezd nebo splacení pohledávek. Potom ty částky rostou do velkých výšek. Bohužel, láska je slepá.

Stává se to i mužům, že by je oslovila nějaká americká lékařka?

Ano, zaznamenali jsme i případy, kdy i domnělé ženy na misi nebo lékařky v terénu oslovovaly osamělé muže. Ovšem oběti se na nás často obrací až ve chvíli, kdy bývá pozdě.

Celou radioporadnu s policejní preventistkou Leonou Špičanovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související