Pomozte svému divadlu, ozývá se z regionů

11. září 2012

Regionální divadla volají o pomoc. Obracejí se na veřejnost s výzvou "Pomozte svému divadlu". Po celé České republice se na září chystají divadelní vystoupení pod širým nebem. K výzvě se připojilo i plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla a Divadlo Alfa.

Soubory chtějí upozornit na dlouho neřešený problém koncepce financování kultury u nás a na dlouhodobě neřešený systém financování divadel v regionech. Celou kampaň připravila Asociace profesionálních divadel České republiky.


Podle předsedy Asociace profesionálních divadel České republiky a ředitele Divadla J. K. Tyla v Plzni Jana Buriana, dostávají regionální divadla, která hrají pro většinu diváků, od státu pouhou desetinu. Pro příklad asociace uvádí rok 2010, kdy stát dotoval divadelní činnost na území Prahy 600 miliony a pro divadla v ostatních částech republiky zbyla částka 60 milionů.

Kampaň požaduje, aby stát ve spolupráci s kraji a městy vytvořil systém kooperativního financování regionálních divadel, což je v zahraničí zcela běžné.

Součástí výzvy jsou představení pod širým nebem, která se budou konat do 21. září v českých městech zdarma. Divadelníci také sbírají podpisy pod peticí adresovanou vládě ČR.

V divadlech se bude před začátkem představení pouštět spot, v němž vystupují herci Martin Stránský, Pavla Tomicová, Václav Postránecký, Jaroslav Plesl a další. Podporují v něm kampaň a připomínají, že i oni začínali na regionálních scénách. To pak bude doplňovat vystoupení ředitelů divadel i dalších umělců.

Více informací najdete na adrese: www.pomoztesvemudivadlu.cz

Spustit audio