Poprava Heliodora Píky. Oprátka místo vyznamenání

Musel zemřít, aby se Klement Gottwald mohl stát prezidentem. I tak lze vykládat osud Heliodora Píky. Divizní generál byl v roce 1948 tak vlivnou a uznávanou osobností, že mohl komunistům zhatit únorový puč. Proto byl nemilosrdně umlčen. Za svou vlast nasazoval život ve dvou světových válkách. Získal nepočítaně vyznamenání, prosadil se také na diplomatické scéně. Vždy si zakládal na hodnotách jako čest, svoboda a demokracie.

Vlast pro něj byla důležitější než rodina. Přesto se po více než třiceti letech služby dočkal pouze zinscenovaného soudního procesu, na jehož konci ho čekala oprátka v plzeňské věznici.

O smrti generála rozhodlo vedení KSČ

Život Heliodora Píky skončil 21. června roku 1949, ale zatčen byl už krátce po únorovém převratu. Agenti Státní bezpečnosti ho do vězení odvlekli přímo z nemocnice, kde se zotavoval z operace žlučníku. Téměř rok ho drželi v zajetí a mávali mu před obličejem padělanou listinou, podle níž se údajně upsal ke spolupráci s britskou rozvědkou.

O smrti nepohodlného generála rozhodlo nejvyšší vedení KSČ v čele s Klementem Gottwaldem. Píka totiž během druhé světové války pobýval v Moskvě jako vojenský atašé a už v roce 1941 varoval Edvarda Beneše, že čeští komunisté se Stalinovou pomocí chtějí po osvobození od Němců uchvátit moc v Československu.

Tělo se prý ztratilo

V roce 1948 skončil ve vězení také generálův syn Milan, který podle vyšetřovatelů plánoval otcovo vysvobození. Po čtyřech měsících se dostal na svobodu, ale doma ho nic veselého nečekalo. U jeho matky Marie se kvůli mnohaletým válečným útrapám a neustálému strachu o manželův život rozvinula paranoia.

Po vykonání rozsudku smrti jim úřady odmítly vydat Heliodorovo tělo. Prý se ztratilo. Válečný hrdina tak mnoho desítek let neměl ani vlastní hrob. Historickou křivdu se podařilo alespoň částečně napravit až po sametové revoluci. Heliodor Píka byl zcela rehabilitován a půl století po smrti se dočkal alespoň symbolického hrobu nedaleko místa, kde v 51 letech vyhasl jeho život.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související