Pórková a ořechová poznámka

Na Silvestrovské a sváteční návštěvy, oslavy a setkávání s příbuznými se nám budou hodit zajímavé pomazánky. Několik tipů nabízí Marta Bodnárová ze Žďáru nad Sázavou. Například pórková pomazánka může být překvapivě lahodná.

„Očistíme si jednu mrkev, jednu petržel a stejné množství celeru. Nastrouháme na hrubém struhadle, ovšem musí to být opravdu nahrubo, jinak to nebude křupat. Ve stejném množství použijeme i pórek. Smícháme s jedním pomazánkovým máslem a jedním bílým jogurtem a to je vše,“ doporučuje autorka pomazánek.

Ořechová pomazánka je doslova mana nebeská. Tou své návštěvy opravdu dostanete.

„Budeme potřebovat asi 18 dkg ořechů, nejlépe vlašských, ale jdou i lískové nebo mandle. Dále půlku másla, tři lžíce oleje a lahůdkové droždí tebi, které se dá koupit ve zdravé výživě. Rozmačkáme 3 stroužky česneku, všechno smícháme a osolíme. Bez soli by to nebylo ono,“ usmívá se Marta Bodnárová.

Zkuste si letošní oslavy konce roku zpříjemnit aspoň jednou z těchto dobrot.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.