Potřeba pomoci od psychologa nebo psychiatra v dnešním světě roste. Těch je ale nedostatek. Kam se obrátit?

V životě jsou situace, se kterými si člověk nedokáže poradit sám ani za pomoci svých blízkých. Proto jsou zde centra, která umí poskytnout pomoc a zázemí. Hostem ve vysílání Českého rozhlasu Zlín byl Marek Mikláš, ředitel Poradenského a krizového centra pro Zlínský kraj.

Poradenské a krizové centrum pro Zlínský kraj pracuje s rodinami v rámci projektu podpora duševního zdraví v rodinách. Jak uvádí ředitel tohoto centra Marek Mikláš, psychických problémů hlavně u dětí výrazně narůstá a možnosti psychiatrické péče jsou už nyní kapacitně nedostatečné: "Čekací lhůty jsou v řádech měsíců. V momentě, kdy člověk řeší nějakou akutní krizovou situaci, je to nepředstavitelné. Čekat na konzultaci s odborníkem třeba 9 měsíců, když se vám například dítě sebepoškozuje, to pohne psychikou nejen toho dítěte, ale celé rodiny."

Jak v této situaci může pomoci Poradenské a krizové centrum pro Zlínský kraj? "V rámci našeho projektu na podporu duševního zdraví v rodinách jsme cílili v první řadě na to, že jsme si uvědomovali, jak hrozně špatně je dlouhé čekání na odbornou pomoc – my nejsme lékaři, nemáme aprobaci na to, abychom děti nebo rodiče diagnostikovali nebo abychom provedli nějaký hlubší terapeutický proces, ale cílíme na to, aby v tom rodiny nezůstaly samy," říká Marek Mikláš.

V rozhovoru také uvádí, jak postupovat v případě, když potřebujete pomoc: "Nejdůležitější pravidlo je nečekat. Hodně často to lidé odkládají, říkají si – ještě to není tak hrozné, aby se to muselo řešit. Ale čím déle se čeká, tím komplikovanější může řešení být. Moje doporučení je, nečekat a zavolat, třeba v první fázi využít linku důvěry nebo jinou krizovou linku. Kontakty si mohou lidé najít na našem webu www.nastejnevlne.cz , tady je i kontakt na naši službu."

Poslechněte si celý rozhovor s Markem Miklášem.

Spustit audio

Související