Pověst z Krupky: Když máte tajemství, nechoďte do hospody

19. duben 2020

Především cín, měď, místy stříbro se těžilo kdysi v okolí Krupky. Kdo měl štěstí a objevil rudnou žílu, bohatl. Ostatní zůstávali chudí a dřeli se.

To platilo také o jednom horníkovi právě z Krupky. Ve skálách kolem kopal a hledal rudy. A stále nic. Jen samý kámen.

Jednoho dne, kdy to, co našel, by mu nestačilo ani na chleba, usedl na kámen a začal plakat: Má takový život vůbec smysl?  Vtom se vedle něj objevil malý mužíček, permoníček.

„Ne, ne, takhle žít skutečně nemůžeš. A mě už nebaví dívat se na tebe, jak se lopotíš a trápíš. Pojď, něco ti ukážu,“ řekl a zavedl muže do jedné staré, opuštěné štoly.

„Tady můžeš kopat. Ale pokud něco najdeš, polovina bude má. A nesmíš nikomu toto místo prozradit,“ dodal.

Muž slíbil, že bude mlčet. Ostatně proč ne, neměl co ztratit. Mužíček zmizel a on opatrně kopl do skály. Něco se zatřpytilo… Rudná žíla…

Štola Svatého Martina

Horník chodil denně na tajné místo a odnášel si cennou rudu. I když se dělil s permoníkem, bohatl. A jak už to bývá, kdo bohatne, budí závist. Jeho sousedé začali dumat, co je to za kouzla, že kdysi chudák má najednou nový dům a nejen to. A rozhodli se, že z něj nějak musí tajemství dostat a na bohatství se také přiživit.

Jenže jak na to? Počkali si, až se bude jednou opět vracet ze skal a zatáhli ho do krčmy. Že prý je určitě unavený a potřebuje něco na posilněnou. Hostili ho, nalévali mu pivo a sem tak nějakou kořaličku, až už muž nevěděl, kde mu hlava stojí, nohy se pletly a jazyk také. A to byla právě ta chvíle, kdy se neudržel a prozradil své tajemství.

Když se ale druhý den vydal do tajné štoly, našel ji zasypanou. Sousedé, kteří ho potajmu sledovali, si pak mysleli, že je tahal za nos. A ještě po něm chtěli zaplatit včerejší útratu v krčmě.

Musel znovu do skal a bez úspěchu kopat skálu. Postupně se rozplynulo i jeho bohatství a muži zůstalo jen hořké poučení, že tajemství musí zůstat za každou cenu tajemstvím.

A skřítek? Jistě, že ho horník mnohokrát volal. Ale už se nikdy neukázal. Nikomu.

Historická Husitská ulice v Krupce je jedinou místní cestou do Krušných hor
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.