Předmanželská majetková smlouva = důležitá ochrana před exekutorem u všech případných dluhů partnera

26. březen 2024

Advokát Mgr. Daniel Buzu je hostem naší právní radioporadny. Jaké téma jsme dnes zvolili předmanželskou smlouvu. Jaká je situace v tomto ohledu v České republice? V zahraničí totiž  předmanželská smlouva není nic neobvyklého, je to poměrně běžná záležitost.

Daniel Buzu ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

U nás podle mne stále kolem předmanželské smlouvy často potichu našlapujeme a řešíme otázku důvěry. V širší rodině by to mohlo způsobit poprask.
Mohu potvrdit ze své praxe, že pokud jeden ze snoubenců tohle téma nastolí, tak se příbuzenstvo začne ptát a jsou v tom spatřován i nějaký zlý úmysl. Nicméně bych chtěl uvést, že podle mých zkušeností, pokud přijdou mladé páry s dotazem na předmanželskou smlouvu, tak ten jejich úmysl je naopak velmi dobrý.

Podnikání, jízda MHD načerno a rychlé půjčky jsou možné dluhy, o kterých druhý manžel vůbec nemusí vědět. Přitom ho mohou dostihnout.
Mgr. Daniel Buzu, advokát

Nebývá to tak, že by si jeden z partnerů chtěl ochránit svůj majetek, ale naopak chce chránit toho druhého partnera. Myslím si, že to je právě velmi častý důvod uzavírání předmanželské smlouvy.

Čtěte také

A opravdu zejména na západ od nás je předmanželská smlouva naprosto běžná věc. Ale už i u nás roste počet těchto smluv. Nedávno vyšla statistika od Notářské komory České republiky, která uvádí, že v uplynulém roce z nově uzavřených manželství došlo přibližně u pětiny z nich k uzavření předmanželské smlouvy. Statistika se dělá od roku 2014 a s výjimkou covidových let každoročně to číslo stoupá.

Proč je tedy vhodné uzavřít předmanželskou smlouvu? Co by měla ošetřit?
Často se setkávám s případy, kdy jeden z manželů nadělá velké dluhy, a jeho partner o tom vůbec neví. A potom, během manželství, ale i po něm, může exekutor vymáhat tyto dluhy právě po druhém manželovi. Tedy je to opravdu ochrana partnera zejména před dluhy z podnikání.

Jsou tři úpravy manželského majetkového režimu. Zákonný režim, ten nastupuje automaticky, předmanželská smlouva nebo rozhodnutí soudu.
Mgr. Daniel Buzu, advokát

Možná se budou posluchači divit, ale velmi často řešíme dluhy z jízdy MHD načerno, a také z rychlých půjček. Tedy za mne, podnikání, jízda MHD načerno a rychlé půjčky, to jsou možné dluhy, o kterých druhý manžel vůbec nemusí vědět. Přitom ho mohou dostihnout klidně až za několik let.

Čtěte také

Jak to tedy funguje bez předmanželské smlouvy?
Existují tři úpravy manželského majetkového režimu. První je zákonný režim. Ten nastupuje automaticky s uzavřením manželství, pokud nedojde z uzavření předmanželské smlouvy nebo k rozhodnutí soudu. Troufám si tvrdit, že devět z deseti lidí v této republice má zákonný režim, tedy společné jmění manželů.

To lze následně upravit dobrovolně předmanželskou smlouvou, což je druhý režim. A třetí možnost je rozhodnutí soudu. To nastává například tehdy, není to častý případ, když jsou manželé, manžel začne podnikat a paní má strach, aby ji svými dluhy neohrozil. Pokud ten manžel není svolný k tomu, aby uzavřel smlouvu, tak pak manželka může podat návrh k soudu, aby ten rozhodl o zúžení nebo rozdělení jejich společného jmění.

Celou radioporadnu o problematice předmanželských smluv si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související