Při incidentu v Kosovu postřelili českého celníka. Česká diplomacie útok odsoudila

19. září 2013

Na severu Kosova byl postřelen český celník působící v rámci evropské mise EULEX, která v zemi pomáhá mimo jiné udržovat bezpečnost. Při incidentu zároveň zemřel příslušník celní správy původem z Litvy.

Šest členů mise EULEX bylo na rutinní objížďce v srbské enklávě Zvečan. Když auto projíždělo kolem obce Banjska, začali na něj střílet zatím neznámí útočníci.

Zabili litevského řidiče, dva další členové mise byli zraněni, z toho jeden Čech. Seděl na místě spolujezdce a při následné havárii vozu utrpěl lehká zranění, potřeboval ale i pomoc psychologa.

Podle prvotních informací byli napadenými evropští policisté, a ne celníci. „V incidentu, ke kterému dnes došlo v Kosovu v rámci příslušníků mise EULEX, nebyl žádný policista. Nejednalo se tedy o policejní hlídku. Podle našich informací, které máme v tuto chvíli k dispozici, se mělo jednat o hlídku složenou z příslušníků celní správy zřejmě jednotlivých zemí, které se EULEXu účastní,“ upřesnila mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

Příslušníci pořádkových sil působí Kosovu v rámci mise EULEX už pět let. Tedy od doby, kdy nejmladší evropská země vyhlásila nezávislost na Srbsku.

Existuje podezření, že za útokem stáli místní Srbové, kteří se s odtržením odmítají smířit. Srbský premiér Ivica Dačić ale označil útok za šílený čin, který srbskému patriotismu rozhodně nepomůže.

„To je extremistický čin, který poškozuje srbský národ i celé Srbsko. To není střelba na Eulex! To je útok na naší vlasní budoucnost! To je útok proti Srbům v Kosovu. Co je asi tak cílem tohoto šílenství? Zaútočit na Eulex a na vojáky mezinárodní mise KFOR! Kdo to udělal, je nepřítel Srbska!"

Ministr zahraničí v demisi Jan Kohout, který je zrovna na návštěvě srbského Bělehradu a právě s Dačićem jednal, incident ostře odsoudil: „Budeme požadovat důsledné vypátrání a potrestání viníků. Tato situace, ke které došlo, mi jenom dává větší a větší důvody pro to, aby i v příštím roce byl EULEX zachován v tom samém rozsahu a s těmi kompetencemi, které má v dnešní době.“

Mírová mise EULEX nedbá jen na klid v ulicích, pomáhá také kosovské justici při vyšetřování incidentů nebo válečných zločinů. Účastní se jí například policisté, soudci nebo celníci.

„Naši policisté tam vykonávají jednak stálé a předem naplánované úkoly, ale i úkoly, které jsou před ně aktuálně stavěny, to znamená doprovody konvojů, které směřují na hraniční přechody a zpět mezi severním Kosovem a Srbskem, zajišťují bezpečné provádění nějakých úkonů v trestním řízení, ochrany svědků a tak dále. Takže ta mise je opravdu poměrně nebezpečná,“ přiblížila mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

Útok na auto mezinárodní mise EULEX přišel těsně před komunálními volbami v Kosovu a může vyvolat nové incidenty v nestabilní zemi.


Zvětšit mapu
autoři: mir , Kristina Winklerová , sib , nov , Martin Ježek
Spustit audio