Při zkoušení rock and rollu s Jiřinou Bohdalovou v představení Gin Game se zjistilo, že choreograficky nás řídit nejde, říká se smíchem Milan Kňažko

Hostem na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka byl Milan Kňažko, kterému se životem intenzivně proplétá herectví, politika a také spousta zajímavých aktivit a koníčků.

Milan Kňažko v rozhovoru sám uvádí, že jeho největší vášní je právě herectví, i když se mu v současné době věnuje „zpomaleně“. Je to jeho původní profese, a ačkoli několik let hrát kvůli svým aktivitám nemohl a 14 let nenatočil žádný film, v roce 1997 se k herectví vrátil. I přes tuto pauzu má na svém kontě 166 filmů a 19 seriálů.

Milan Kňažko přiznává, že od mládí je v něm jakési rebelantství, které ho sice občas dostávalo do problémů, ale díky kterému nebyl znechucený sám sebou. I při studování rolí očekával od režisérů i kolegů spíše svobodu a vysvětlování než příkaz, což mu v plné míře poskytoval jeho dlouholetý herecký partner Milan Lasica, se kterým 24 let hrál a sdílel s ním i společnou šatnu.

Velkým zážitkem pro něj bylo také natáčení výjimečného a divácky úspěšného filmu s Dušanem Kleinem Dobří holubi se vracejí. Ten se odehrává v protialkoholní léčebně a hraje v něm herecká špička té doby. Právě z tohoto natáčení má Milan Kňažko soukromé záběry svých kolegů Menšíka, Hrušínského nebo Macháčka, které pořídil s jejich svolením. Ty s Vladimírem Menšíkem po jeho smrti věnoval jeho rodině. Ale ani je, ani ostatní tyto záznamy nikdy nezveřejnil, k čemuž se smíchem dodává: „Dnes už to působí nevinně, ale v té době by nás za to možná vyšetřovali, protože to byly opravdu svobodné projevy.“

Dnes ho v divadle můžete vidět mimo jiné v excelentním představení s Jiřinou Bohdalovou Gin Game, ve kterém dokonce spolu tančí rock and roll. U zmínky o této aktivitě Milan Kňažko s nefalšovaným smíchem doplňuje: „Režisér si nejdřív myslel, že bude dělat choreografii. Ale když nás viděl, tak zjistil, že to opravdu nelze, že to je prostě ‚uděláno‘ a nedá se to změnit. Tak nás tam nechal blbnout.“

Co podle něj nejde zahrát? A co Milanovi Kňažkovi v současné době dělá radost? Poslechněte si rozhovor Jožky Kubáníka s Milanem Kňažkem o věcech vážných i humorných.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související