Pro Světlušku v Ostravě běželo víc než 700 lidí

22. březen 2024 07:20

Ostravské Komenského sady rozsvítil první letošní běh pro Světlušku. Čelovku si tam symbolicky nasadilo přes 700 lidí. Sérii nočních běhů na podporu nevidomých a slabozrakých organizuje Nadační fond Českého rozhlasu. Na pomoc lidem se zrakovým handicapem tradičně zamíří i výtěžek ze startovného.

„Je to pro nás hodně důležité, protože dcera je nevidomá. Máme tříkilometrový okruh a já si myslím, že si to tak v pohodě projdeme, uvidíme,“ říká paní Magda. Svou dceru Sáru má na speciálním popruhu, aby se jí při běhu neztratila.

Stejně jako oni v Ostravě běželi i další nevidomí nebo slabozrací, vždy po boku těch, které zrak netrápí. A běželi i ti, kteří chtěli Světlušku podpořit. „Upozornil mě na to syn, protože jeho spolupracovnice to běží pravidelně,“ doplňuje jeden z běžců.

Nevidomý Petr Vaculík sice neběžel, ve speciálním stanu ale nabízel masáž všem, které ještě před výkonem bolela záda. „Už jsem byl na více takových akcích. Masíruji 22 roků,“ prozrazuje.

Jak říká ředitelka Nadačního fondu Gabriela Drastichová, běhat ve tmě má smysl, výtěžek ze startovného totiž nevidomým zaplatí třeba pomoc asistenta. „Nutno říct, že to nejsou jenom lidé, kteří jsou úplně nevidomí, ale i lidé, kteří hodně špatně vidí a potřebují ke svému životu nějakou speciální pomůcku,“ připomíná.

Po Ostravě rozsvítí běžci s čelovkami dalších šest měst, už za týden je na řadě Plzeň.

Spustit audio

Související