Prodloužený Silvestr

30. prosinec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Silvestr je jediným dnem, kdy starý rok končí a nový začíná. Jenže silvestrovské veselí trvá jen krátce. Jak ho nenápadně prodloužit?

0:00
/
0:00

Každý rok se těším na Silvestra. Jednak, že se možná snad už konečně zase nebudu nudit u televize, že se rozvalen na gauči budu přejídat zbytky od vánoc, že si dám dobré pití, třeba to šampaňské a hlavně, že si dám nějaké to ušlechtilé a troufalé předsevzetí, které samozřejmě za několik hodin a v lepším případě za několik dnů poruším. Ostatně neznám nikoho, kdo by svá novoroční předsevzetí dodržel. A když jsem tak přemýšlel jak to udělat, aby to silvestrovské šou, ta pohodička u dobrého jídla trvala co nejdéle, tak mě napadlo následující - oslavovat Silvestra také 1. ledna. Někdo si řekne, že to je divné, proč přesunovat Silvestra na další den, ale věřte, má to své výhody. Vzpomínám si, že když jsme před léty s mým bratrancem Ondrou, který hrál na bendžo, plánovali v mé garsonce klasické mládenecké silvestrovské oslavy, tak nám nakonec večer nepřišel nikdo, a hlavně děvčata měla jiný zajímavější a bohatší program a my jsme v čekání u lahvinky dobrého moku nakonec zjistili, že je ráno a Silvestr za nic nestál. Tehdy jsme se rozhodli, že je nutné udělat silvestrovské oslavy ještě znovu 1. ledna, a představte si, všichni pozvaní a hlavně všechna pozvaná děvčata, která pro nadbytek nabídek jiných chlapců na Silvestra nepřišla, tak 1. ledna přišla, protože se nudila a jejich silvestrovští tanečníci spali zmoženi jucháním doma. A díky tomuto dobrému nápadu jsme se veselili všichni u kytary a bendža až do rána 2. ledna a dokonce přišli i sousedé, kterým bylo smutno. Z toho plyne poučení, že když oslavují všichni v jeden den, nedá se všechno stihnout a je lépe vyjít těm zaneprázdněným vstříc a rozšířit tradiční termín 31. prosince ještě na 1. ledna. Znamená to nabídnout kamarádům přijatelnější variantu "B". Jsem přesvědčen, že právě ti dobří přátelé to ocení a budou z takového novoročního dárku mít radost. A pěkný předsilvestrovský den bez starostí a s úsměvem přeje Artur Kubica.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.