První módní kolekci ušil ze zahrádkářské fólie. Dnes obléká modelky na světových soutěžích krásy

8. únor 2019

Představíme vám mladého a šikovného módního návrháře z Hradce Králové. Jeho první šaty prý byly jedním slovem tragédie, svoji první kolekci pak vytvořil z černé zahrádkářské folie. V pouhých 21 letech už ovšem obléká modelky na nejvýznamnější světové soutěže krásy. Dominik Navrátil je naším hostem. 

Ty vaše první šaty mne zajímají. Opravdu to byla taková katastrofa?
Byla to opravdu katastrofa, je to tak. Vlastně jsem si chtěl vyzkoušet, jak se šije. Má představa, že šicí stroj je taková kouzelná mašinka, pod kterou člověk strčí kus nějaké látky a už je všechno hotovo, nebyla tak úplně správná. Ono to takto úplně není.

Kolik vám vůbec bylo, když jste ušil první šaty?
Bylo mi kolem 15, 16 let. Byly to takové hodně krátké, červené, dost odvážné šaty. Na nošení by to úplně nebylo.

Dominik Navrátil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste ovšem nevystudoval žádnou textilní školu, kde byste se učil řemeslné zručnosti. Co jste vystudoval, průmyslový design?
Mám vystudovaný průmyslový design. To znamená, že jsme navrhovali například věci denní potřeby. Při klauzurní práci stojánek na vánoční stromeček a další takové podobné věci.

Nejlepší nápady, hodně lidí se tomu směje, mne napadají ve spánku. Musím vstát a jít si je zakreslit.
Dominik Navrátil, talentovaný módní návrhář z Hradce Králové

Jak daleko od toho je šití?
Tak trošku jsme se také k textilu dostali, ale nebylo to úplně ono. Já jsem se k šití dostal tak, že velká část ženského osazenstva mé rodiny jsou švadleny. Takže tam bylo ke komu přihlížet, od koho se učit.

Takže nebylo zbytí, když jste v tom vyrůstal?
To ani úplně ne. Je pravda, jak se říkává kovářova kobyla chodí bosa, tak maminky, tetičky, co nám šily, tak maximálně, když jsme byli malí. Pak se od toho nějak upouštělo. Tedy spíš, když jsem potřeboval pomoci nebo poradit nebo se něco naučit.

Šicí stroj tam byl dřív v každé rodině. Dnes se v Červeném Kostelci rodí budoucí módní návrháři

Hana Košutová a Aneta Hornychová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes si budeme povídat hodně o módě a také o tom, kde se svému řemeslu učí budoucí švadleny, módní návrhářky a stylisté. Protože v Královéhradeckém kraji jednu takovou skvělou školu máme. Je to Centrum textilních technologií a oděvní tvorby Červený Kostelec. 

Kde jste se tedy naučil to řemeslo jako takové? Kde jste získal řemeslnou zručnost?
Už od těch maminek a tetiček. K mému věku to asi patří, když mi je 21, okoukávám různé tutoriály na YouTube. A když potřebuji něco poradit, tak se můžu obrátit tam, najít si to. Sice to občas chvíli trvá, většina je cizojazyčných, v českém jazyce se toho moc najít nedá, ale pro moji generaci už angličtina není problém.

Zaujala mne také vaše první kolekce ze zahrádkářské folie. To je ta černá, co je na brambory, na jahody?
Přesně tak, taková ta černá a bílá.

Spolupráce Dominika Navrátila, talentovaného návrháře z Hradce Králové, na módní kolekci s Patricií Solaříkovou

A z toho se dají ušít šaty?
Byl to pro mě nejlevnější materiál. V té době, když mi bylo asi 17, byl jsem ve třeťáku, myslím, tak to byl nejlevnější materiál, z kterého se daly ušít šaty. Připomínalo to látku a dá se z toho vytvořit celá kolekce, aniž by to stálo desetitisíce. Myslím, že těch modelů bylo celkem 15.

Kdy jste začal, Dominiku, vnímat první úspěchy? Že se vaše návrhy setkávají s nějakým ohlasem a že se ženám vaše návrhy líbí?
To si pamatuji úplně přesně, bylo to v březnu, byl jsem ve čtvrťáku, tedy rok 2017. A začal jsem spolupracovat s vítězkou titulu Česká Miss Karolínou Mališovou. Ona byla opravdu ochotná mi pomoci, líbilo se jí, co dělám. Tak jsme navrhli pár společných šatů, nafotili jsme je a tam, dá se říct, všechno odstartovalo.

Spolupráce Dominika Navrátila, talentovaného návrháře z Hradce Králové, na módní kolekci s Patricií Solaříkovou

Karolína Mališová vám otevřela dveře do světa módy.
Přesně tak.

To je asi důležité, aby se našel člověk, který mladému začínajícímu módnímu tvůrci otevře dveře do společnosti.
Je to pravda. Karolína byla ochotná, možná i kvůli tomu, že jsme k sobě měli věkově hodně blízko. Sedli jsme si také lidsky a věděla, že na začátku to není asi pro nikoho lehké. Když vyhrála titul v soutěži Česká Miss, tak jí také všichni pomáhali k práci s různými firmami.

Takže ona to oplatila a vrátila vám.
Dá se to tak říct.

Dominik Navrátil, talentovaný návrhář z Hradce Králové, vstoupil úspěšně do světa módy

Dominiku, vy jste původně z Holic, ale teď už žijete a pracujete v Hradci Králové. Je velká konkurence ve východních Čechách mezi módními návrháři? 
Pravdou je, že já se na konkurenci moc neohlížím. Dělám, co mě baví. Ovšem pár módních návrhářů i luxusnějších salónů tady je. Větší konkurence pak už je v Praze. Ale konkurenční boj k tomu patří. Je to i dobré, protože to člověka žene dál. Je to zdravá konkurence.

Spolupráce Dominika Navrátila, talentovaného návrháře z Hradce Králové, na módní kolekci s Patricií Solaříkovou

Měl jste nějaké vzory? Protože v ČR se také několik velkých a významných módních návrhářů narodilo. Ale nemusíme se pohybovat jen v českých vodách, ale můžeme zabrousit i do zahraničí.
Blanka Matragi je můj velký vzor. Ta se v Česku narodila, ale tvoří v Libanonu. Do Česka ale jezdí dost často. A obléká princezny. Opravdu tvoří honosné róby. Jinak ze světových návrhářů, to je asi taková klasika pro každého návrháře Dior, Coco Chanel, atd.

Pojďme se podívat na vaši aktuální tvorbu. A hlavně vaši účast na světových soutěžích krásy. Někdy na podzim proběhla Miss World a vy jste oblékal skoro soutěže těchto světových miss.
Je pravda, že jsem už v roce 2017 oblékal vítězky České Miss a vloni na podzim vítězky Miss Czech Republic, ředitelky Táni Makarenko a tím jsem oblékal všechny reprezentantky na všech významných světových soutěžích krásy. Miss World, Miss Universe, Miss Earth, pak jsou trošku vzdálenější, v ČR méně známé, Miss Global, Miss Grand International, atd.

Tam všude?
Tam všude. Těch velkých světových soutěží je šest.

Spolupráce Dominika Navrátila, talentovaného návrháře z Hradce Králové, na módní kolekci s Patricií Solaříkovou

A jaký byl úspěch? To mě zajímá.
Úspěch byl opravdu velký, hlavně tedy u jedněch šatů. Ty, musím říct, se opravdu povedly, líbily se jak v ČR, tak i v zahraničí. Tuším, že byla ta vítězka na Filipínách, také tam se setkaly s velkým ohlasem. I našimi médii to dost proběhlo. Z toho jsem byl opravdu nadšený. Byl jsem hodně pyšný. A spadl ze mne stres, když jsem viděl na tiskové konferenci svůj model na modelce. Byl to opravdu nepopsatelný pocit po té mnohahodinové práci.

Kde berete inspiraci? Kde vás napadají nejlepší nápady? Inspiruje vás někdy, co už bylo vytvořeno?
Ano, je pravda, že od toho, co bylo vytvořeno, se člověk hlavně učí řemeslo a základy. Ale ty nejlepší nápady, hodně lidí se tomu směje, mne napadají ve spánku. Musím vstát a jít si je zakreslit. Ráno už bych si to nepamatoval. A inspiruji se také hodně od zahraničních návrhářů, hlavně Libanonců.

Ještě bych zmínil vaši spolupráce na poslední kolekci s Patricií Solaříkovou. Jak jste na ni přišel? Tak došlo k této spolupráci?
Mně se Patricie hrozně líbí jako osoba. Líbí se mi i její styl vyjadřování a chování. Zkoušel jsem ji oslovit na sociálních sítích a přišla okamžitá odpověď od její manažerky. Patricie byla úplně nadšená touto nabídkou, tak jsme vymysleli, jakým způsobem bychom mohli spolupracovat. Vytvořili jsme naši společnou kolekci, která měla sedm modelů.

Čtěte takéMódní návrhář DOMINIK NAVRÁTIL

A Patricie jako modelka? Také se jí líbilo oblékání a fotografování?
Líbilo se jí to, vlastně byla nadšená, že si vyzkouší zase něco nového a bude se mnou navrhovat šaty. Nikdy to předtím nedělala, takže byla nadšená. Bavilo ji pak focení i ty šaty předvádět. Měli jsme takovou menší přehlídku, kde jsme představili kolekci veřejnosti i médiím.

Úžasné, co vás čeká teď v nejbližších dnech?
Mám novou spolupráci s vítězkou SuperStar Terezkou Maškovou. Tu oblékáme na všechny společenské akce. Čeká nás focení, čeká nás nová svatební kolekce, společenská kolekce, letní kolekce. A nově jsme představili i kolekci luxusního spodního dámského prádla.

Dominik Navrátil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Myslím Dominiku, že o vás ještě hodně uslyšíme, určitě i na našich rozhlasových vlnách. Děkuji, módní návrhář Dominik Navrátil byl naším hostem. Ať se ženy ve vašich šatech líbí, ať se v nich dobře cítí, protože to je možná to nejdůležitější. A ještě hodně spánku vám popřeji, ať vás napadá hodně zajímavých věcí.
To se bude hodit. Na shledanou, děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související