Radiokavárna Českého rozhlasu Hradec Králové zve na unikátní výstavu radiopřijímačů!

2. říjen 2015

Po prázdninové přestávce se v pátek 2. října 2015 otevřely dveře Radiokavárny Českého rozhlasu Hradec Králové v Havlíčkově ulici a návštěvníci sem tak mohou zavítat nejen na dobrou kávu, ale také na nový program, který rozhlas na páteční dopoledne připravil.

Jeho součástí je i unikátní výstava radiopřijímačů, kterou připravil neoficiální klub sběratelů historické radiotechniky TELETYM u příležitosti oslav 70. výročí od zahájení rozhlasového vysílání ve východních Čechách.

Výstavu můžete navštívit od 2. do 9. října 2015 vždy od 9 do 16 hodin.

Mezi vystavovanými exponáty jsou historické radiopřijímače, magnetofony, gramofony a také některé zajímavé televizní přijímače.

Nejzajímavějším exponátem je pravděpodobně první československý televizor Tesla 4001A, na kterém bylo možno sledovat zahájení televizního vysílání v naší republice.

Radioklub je připraven

Dále uvidíte radiopřijímače z 30. let minulého století až do 90. let 20. století československé i zahraniční výroby.

Výstava je zajímavá také tím, že některé exponáty, zejména radiopřijímače, jsou v provozu.

Od 2. října 2015 se také můžete pravidelně každé páteční dopoledne účastnit živého vysílání v Radiokavárně.

Prvním říjnovým hostem Lady Klokočníkové byl historik a kurátor Ladislav Zikmund Lender, který u příležistosti Dne architektury představil mimo jiné osobnost a významné stavby architekta Jana Kotěry.

9. října 2015 se pak o své zážitky z koncertování v Číně s posluchači podělí chlapecký sbor Boni pueri.


Zvětšit mapu
autor: KLO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.