Rajčata se mohou lišit barvou, tvarem i chutí – všechna jsou ale bohatá na vitamíny a minerály

4. říjen 2023

Rajčata melounová, hrušková, datlová. Žlutá, oranžová nebo klasická červená. Liší se velikostí a trochu i chutí. Všechna mají ale jedno společné – jsou bohatá na vitamíny a minerály.

Na rajčatech si můžete pochutnávat každý den. Výborná jsou nejen čerstvá, ale i fermentovaná nebo tepelně zpracovaná.

V rajčatech jsou karotenoidy a pigmentové sloučeniny, které skvěle chrání pokožku před nebezpečným ultrafialovým zářením. V jejich slupkách je lykopen – silný antioxidant, který pohlcuje volné radikály a odstraňuje z těla toxiny a další nežádoucí látky. Vyplaví z organismu škodliviny ze špatného jídla, kávy, alkoholu a kouření.

Nejlépe se lykopen vstřebá po tepelné úpravě, tak se určitě nevyhýbejte rajčatovým omáčkám nebo pečeným a dušeným rajčatům.

Rajčata jsou bohatá na vitamín K, který je rozpustný v tucích a významně se podílí na mineralizaci kostí. Obsahují také látky, které dobře působí na naše oči – vitamíny A, E a C.

Díky vitamínu A budete mít navíc i krásné zuby a pevnou zubní sklovinu. Obsahují také hodně vitaminu B7, který pozitivně ovlivňuje krvetvorbu a prospívá nejen pokožce, ale i nehtům a vlasům. 

Kalorií mají rajčata minimum, takže tloustnout po nich určitě nebudete. A ještě, čím jsou rajčata zralejší, tím lépe!

autor: Eva Bucharová | zdroje: ireceptar.cz , Pestujeme.cz , Vitalitis.cz
Spustit audio

Související