Řemeslníci se pustili do oprav bývalých barokních kanceláří kláštera v Polici nad Metují

3. květen 2020 10:05

Další část benediktýnského kláštera v Polici nad Metují se dočkala obnovy. Řemeslníci v těchto dnech pracují v bývalých kancelářích Hospodářské správy. Oprava se ale bude týkat jen nejvíc poničených částí těchto prostor, některé si na restaurování budou muset ještě počkat.

Ředitel hospodářské správy kláštera Petr Bláha nás vede k jedněm starým dveřím. Teď jsou v klášteře všechny dveře otevřené a to proto, že se tady předělává.

„Míříme do původních barokních kanceláří hospodářské správy polického kláštera. Jsou asi z roku 1770."

Čtěte také

Ocitli jsme se v prostoru, který má velkorysý strop. A je zde také zvláštní výzdoba. Je tu prosklená velká část stěny. A co to vidíme na druhé straně? Tam jsou do půlkruhu na části zdi vymalovány římské číslice. Vypadají jako skříňky nebo něco podobného.

„To je původní archiv hospodářské správy. Tady byly deponovány veškeré písemnosti vyprodukované klášterem. Nahoře je švabachem nadepsáno: archiv. A ony materiály jsou dnes uloženy v oblastním archivu v Zámrsku. Tedy skříňky jsou prázdné. Ale kdybychom některou z nich otevřeli, tak si můžeme ještě přečíst, co tam původně bylo uschováno."

Řemeslníci se pustili do oprav bývalých barokních kanceláří kláštera v Polici nad Metují

Jdeme se podívat dál. Podlaha se pravděpodobně předělává, jsou vidět trubky na topení. A přicházíme do další velké místnosti s několika okny a mnoha skříněmi.

Čtěte také

„Tady jsme v hlavní kanceláři. Tady seděl důchodní, provizor a správce velkostatku. Okna jsou ještě původní, barokní, včetně okenic. A zde byla pískovcová podlaha, kterou ale mniši dali pryč a udělali provizorní dřevěnou, aby jim nebyla zima od nohou."

Dostáváme se k otázce, jak to tady bude v budoucnu vypadat a co se stane se všemi vestavěnými skříněmi, šuplíky a výklenky?

„Mimo toho, že jsme sem po 300 letech přidali radiátory, vrátíme do těchto prostor novou dřevěnou podlahu, jak to tady bylo. Pouze se zde vymaluje a zůstane to vše zcela původní."

Čtěte také

K čemu budou tyto místnosti po renovaci sloužit?

„Svému původnímu účelu. Budou to opět kanceláře hospodářské správy kláštera," dodává Petr Bláha.

Když půjde vše podle plánu, tak se bude správa polického kláštera do nově upravených prostor stěhovat na podzim letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související