Řidiče mířící do areálů plzeňské fakultní nemocnice čekají změny

20. březen 2018 16:05

Fakultní nemocnice Plzeň přebuduje hlavní vjezdy do svých dvou areálů na Borech a na Lochotíně. Vzniknou také speciální pruhy pro sanitky a změní se parkovací systém.   

Motorizovaní pacienti Fakultní nemocnice Plzeň se musejí připravit na omezení. Nemocnice bude předělávat hlavní vjezdy do svých areálů na Lochotíně i na Borech. Chce je rozšířit tak, aby měly tři pruhy, z nich jeden jen pro sanitky. Zároveň vjezdy osadí novým parkovacím systémem.

Místo vrátných budou vydávat parkovací lístky automaty. U závor řidičům vyjede lístek a platit budou při odjezdu na platebních terminálech. Většina pacientů a návštěvníků nemocnice není proti.

„Urychlí to průjezd, ušetří to pracovníky, kteří tam teď stojí a mrznou. Řekl bych, že to je takový moderní trend, který už je všude na všech takových těch větších parkovištích, že se zaplatí centrálně. Myslím, že to je přínos," shrnul Petr Maxa z Karlových Varů, který se do Plzně jezdí léčit.

Po rekonstrukci budou dva pruhy sloužit pacientům a návštěvníkům nemocnice a prostřední pruh bude vyhrazený pro záchranný systém.

„Speciální pruh pro sanitky pro vjezd do fakultní nemocnice bude určitě přínosem, protože nebudeme muset čekat v koloně aut a předpokládám, že tam nebude ani retardér v tom vjezdu, takže to bude stoprocentně pohodlnější i pro pacienty," pochvaloval si inspektor provozu Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Jan Kučera.

Střední pruh bude sloužit jen sanitkám a záchranářům. Ostatní auta tudy neprojedou. Aby řidiči tento pruh nemohli zneužívat, bude opatřen vjezdovým systémem, který bude ovládán kamerami na základě rozpoznávání státní poznávací značky konkrétního vozidla. Pokud tedy do pruhu vjede správné auto, vjezd se otevře. V opačném případě zůstane vjezd uzavřen a řidič bude muset vycouvat.

Řidiči se musejí připravit na dopravní omezení v obou nemocničních areálech

Rekonstrukce vjezdu čeká jako první areál fakultní nemocnice na Borech. Řidiči, kteří sem pojedou, budou muset počítat s několika omezeními a úpravami. Už 3. dubna se uzavře část u pavilonu číslo 16.

„Nouzově otevřeme vjezd u pavilonu 22, který vede z ulice Edvarda Beneše. Tamtudy povede náhradní doprava a bude obsluhovat tu část fakultní nemocnice na Borech," doplnil technicko-provozní náměstek ředitele fakultní nemocnice Milan Topinka.

A podobné to bude také v areálu na Lochotíně. Druhá etapa rekonstrukcí tam začne 2. května. Vedení nemocnice teď připravuje opatření, které by zajistilo, aby horní vjezd v nemocnici byl omezený na co nejkratší dobu.

„Bude zavřen zhruba na tři týdny, což pro nás bude znamenat značné dopravní komplikace. Počítáme s nějakou náhradní variantou, že se do fakultní nemocnice na Lochotíně bude moct vjíždět po tuto dobu jen spodním vjezdem," upřesnil opatření Milan Topinka.

Až budou oba vjezdy hotové, zpoplatní nemocnice venkovní parkoviště na Lochotíně. První čtyři hodiny budou zdarma, od páté hodiny dál se už bude platit. Toto opatření by mělo odradit od parkování na těchto místech zaměstanance, pro které nemocnice postavila uvnitř areálu parkovací dům.

autoři: kos , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio