Rok ve vesmíru. Mise dlouhá 340 dní

Rus a američan přistáli v Kazachstánu... ne to není začátek vtipu, ale vyvrcholení dlouhé vesmírné mise Year In Space. Ta trvala 340 dní. V Příbězích z kalendáře se dozvíte, co je vesmírná slepota či jaká úskalí přináší odloučení od naší planety.

Astronaut americké vesmírné agentury NASA Scott Kelly a kosmonaut ruské agentury Roskosmos Mikhail Kornienko stanuli zpět na Zemi po dlouhých 340 dnech. Misi úspěšně dokončili 2. března 2016.

Jaká úskalí přináší odloučení od planety?

Zleva: astronaut NASA Scott Kelly a ruský kosmonaut Michail Kornijenko

Posunuli tak lidstvo ne o krůček, ale o skok blíž k možné cestě na Mars. Poskytli vědcům mnoho údajů důležitých pro pochopení jevů jak VIIP, přezdívaný též vesmírná slepota.

Pojďte se spolu s námi ponořit do tajemství pobytu ve vesmíru, možných úskalí dlouhodobého odloučení od naší planety a cílů současné astronautiky. 

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Jakub Šafránek
Spustit audio

Související