Rudolf Čechura. Otec maxipsa Fíka i milovník Sherlocka Holmese

Za lesem je domeček a v tom domečku bydlí holčička a ta se jmenuje Alenka. Ale nikdo jí neřekne jinak než Ája… A dnešnímu oslavenci zase Rudolf "maxipes" Čechura. Napsal Jakub Šafránek.

Rudolf Čechura sám o sobě říkal: Já nejsem slavný, slavná je jen jedna moje postava. Která? No přece maxipes Fík. Jeho nejslavnější postava má dnes v Kadani dokonce své vlastní nábřeží, její autor „aspoň” pamětní desku. A právě v Kadani začínal s divadlem Josef Dvořák, herec, který „naučil“ maxipsa Fíka mluvit.

Člen Londýnské společnosti Sherlocka Holmese

Nábřeží Maxipsa Fíka

Rudolf Čechura byl český spisovatel, scénárista, vesnický učitel a dlouhá léta jediný československý člen Londýnské společnosti Sherlocka Holmese. Miloval severní Čechy, a když tam nežil, zasazoval tam alespoň mnoho svých děl. Stal se celoživotním milovníkem a propagátorem Sherlocka Holmese a literární disciplíny zvané holmesologie.

O kom si budeme povídat v Příbězích z kalendáře v pondělí? Představíme meziválečné divadlo, které je spojené s Voskovcem a Werichem.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Jakub Šafránek
Spustit audio

Související