S Martinem Dzingelem o plánech Shromáždění německých spolků. Medailonek Karla Kneschkeha

26. leden 2024

V posledním lednovém vydání magazínu Sousedé si povídáme s prezidentem Shromáždění německých spolků v České republice Martinem Dzingelem.

Požádali jsme ho o zhodnocení právě uplynulého roku a samozřejmě se také zeptali, jaké projekty a akce shromáždění chystá na letošek a jak se na chodu organizace odráží současná nesnadná situace.

Zbytek pořadu patří výročí týdne, kde si představujeme Karla Kneschkeha – rodáka z Chrastavy a významného meziválečného představitele Komunistické strany Československa na severu Čech. Válku strávil v londýnském exilu, po ní krátce žil na Liberecku a v roce 1946 dobrovolně odešel do sovětské okupační zóny Německa. Také v NDR se zapojil do politického života a dostal se až do čela tamní organizace Kulturverbund, která sdružovala společenské, kulturní a umělecké spolky v celé zemi.

Po smrti v roce 1959 byl jako významný činovník východoněmeckého komunistického režimu pohřben na berlínském hřbitově Friedrichsfelde, kde odpočívají přední levicoví představitelé. Na rozdíl od většiny jiných Němců z českých zemí československý komunistický režim Karla Kneschkeho připomínal. V ČSSR tak vyšla jeho kniha vzpomínek na dětství na Liberecku a v 70. letech byla vydána kniha o jeho celém životě.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio