S prázdninami se v Královéhradeckém kraji znovu zaplnila testovací centra na koronavirus

8. červenec 2021 14:30

Zájem o testy na koronavirus v Královéhradeckém kraji znovu vzrostl. Potvrzení o provedeném testu lidé potřebují například kvůli odjezdu na dovolenou, nezbytné je třeba i pro účast dětí na letním táboře. Jak dlouho se v našem regionu na odběry čeká zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Obecně je o testování na koronavirus i v Královéhradeckém kraji o něco větší zájem než před prázdninami. Přibylo především provedených PCR testů. Říkají to zástupci Krajského zdravotnického holdingu, který zajišťuje provoz několika testovacích center, včetně toho v Náchodě nebo například ve Dvoře Králové nad Labem.

Čtěte také

Zatímco v polovině června prováděli zdravotníci v krajských testovacích centrech denně zhruba 300 odběrů metodou PCR, teď je to i víc než trojnásobek.

Čekací doby se nejčastěji pohybují v řádu jednoho nebo dvou dnů. O něco déle musí zájemci počkat v hradecké fakultní nemocnici, kde jsou volné termíny až v neděli.

Čekací doby se podle zástupců nemocnice prodloužily přes svátky, kdy řada odběrových míst nefungovala a zájemci se tak objednávali právě do hradecké nemocnice. Na antigenní testy jsou v celém Královéhradeckém kraji čekací doby kratší.

V Česku stále přibývá těch, kteří se proti koronaviru nechali očkovat. Kolik lidí už vakcínu dostalo v Královéhradeckém kraji?

Dokončené očkování má napříč krajem přes 200 tisíc lidí, dalších víc než 60 tisíc čeká na druhou dávku vakcíny. Na většině z desítky očkovacích míst je aktuálně dostatek volných termínů.

zdravotní sestra

V Královéhradeckém kraji denně zdravotníci aplikují 5 až 6 tisíc dávek vakcíny, během víkendů o něco méně. Řekl mi to náměstek hradecké fakultní nemocnice a koordinátor očkování v kraji Jaroslav Malý. Podle něj zájem lidí o očkování neklesá, vakcín je dostatek a to i u praktických lékařů.

Jak dlouho se momentálně na očkování proti koronaviru čeká?

Je to různé podle místa. Největší zájem je ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kde je denní kapacita do 1500 dávek vakcíny.

Čtěte také

Na očkování tam čeká několik tisíc lidí. Průměrná plánovaná doba od registrace bude v červenci podle zmiňovaného náměstka Malého v Hradci Králové okolo 11 dnů.

Systém ale řadí automaticky i podle preferencí, zohledňuje se například věk, nemoci, prodělaný covid a tak dále. To znamená, že senioři a nemocní přijdou na řadu dříve, mladí zdraví lidé o něco později.

V jiných očkovacích centrech jsou čekací doby kratší. Platí to hlavně pro menší města jako třeba Jaroměř, Hořice, Dvůr Králové nad Labem nebo Broumov.

Spustit audio

Související