Šachová kavárna v pražském Karlíně. Gambit nabízí místo k setkávání šachistů všech úrovní

20. březen 2024 09:00

V Praze asi najdete více kaváren, kde si můžete zahrát deskové hry včetně dámy a šachů. V karlínské kavárně Gambit se ale na šachy přímo specializují. Pokud nemáte s nikým domluvenou partii, nevadí, můžete vyzvat barmanku.

Barmankou a majitelkou kavárny Gambit je totiž bývalá hráčka Mezinárodní šachové federace Dominika Palka z polské Varšavy, která měla dva sny – žít v Praze a nějakým způsobem se šachy živit.

„Začala jsem pracovat v Knihkupectví a kavárně Řehoře Samsy, tam jsem uspořádala malý šachový kroužek a viděla jsem, že lidi za mnou přijdou a mají o to zájem. Rozhodla jsem se, že zkusím otevřít něco vlastního,“ přibližuje.

A tak začal příběh kavárny Gambit v Karlíně, která je pro šachová klání přímo stavěná.

Šachová kavárna Gambit v Karlíně

„Setkávají se tady šachisté opravdu každé úrovně. Vznikají tady známosti mezi lidmi, kteří teprve začínají, a těmi, kteří jsou v tom šachovém světě už dlouho. Přichází k nám i jeden šachový trenér, který tady našel už dva žáky.“

Do Gambitu ale chodí i profesionálové, připravují se zde na turnaje, zkoušejí zahájení proti svým soupeřům a zahrají si se šachisty na své úrovni. Na kávu je ale zván každý, ať už hraje šachy, nebo ne.

Dominika Palka se snaží mít v kavárně Gambit bohatý program, jaké další akce kromě těch šachových tu organizuje? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio