Safari Park Dvůr Králové odstartoval opravu už přes 50 let starého nosorožince pro 4 až 8 nosorožců

9. červen 2023 20:25

Nosorožinec představuje ve dvorském safari parku 50 let starý objekt, který z mnoha důvodů nevyhovuje potřebám zvířat. Výsledkem rozsáhlých stavebních prací bude například nová kanalizace nebo zateplení pavilonu. Jak rekonstrukce budovy pokračuje, na to se byla podívat v doprovodu vedoucího výstavby Jana Povolného a zoologa Jiřího Hrubého Dana Voňková.

Budova nosorožince pochází z roku 1972. V průběhu let byla po úpravách zvětšena o přístavbu. V posledních letech bylo patrné stáří budovy zejména na stavu stropních a střešních konstrukcí a také na podlahách a hydroizolacích.

Čtěte také

Proto vedení královédvorského safari parku rozhodlo na jaře v roce 2023 o celkové opravě a také úpravě některých částí objektu tak, aby odpovídaly současnému chovatelskému standardu a požadavkům.

Dva roky před zahájením oprav začala zoo tvořit rezervní fond, ze kterého nyní hradí opravy nosorožince. Navíc zřizovatel, Královéhradecký kraj, poskytl investiční dotaci, která pokryje veškeré nutné úpravy např. zateplení objektu, drobné dispoziční změny a také osazení vzduchotechniky s rekuperací.

Technika se postará o lepší kvalitu vzduchu uvnitř objektu a sníží spotřebu energie na vytápění budovy. V nosorožinci se počítá s ustájením 4 až 8 nosorožců.

Čtěte také

Po zpracování potřebné stavební a zadávací dokumentace se konalo otevřené výběrové řízení, administrované Centrem investic, rozvoje a inovací na portálu EZAK KHK.

Do soutěže se přihlásilo a podalo nabídku pět dodavatelů a vítěz příjemně překvapil cenou 16 milionů a 750 tisíc korun, která je o pětinu nižší než byla předpokládaná cena rozpočtová. Stavba zatím probíhá podle představ zadavatele a předpoklad jejího dokončení je v říjnu 2023.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související