Sedm Čechů uvízlých v Himálaji je v bezpečí, po dalších asi 40 se pátrá

18. říjen 2014

V Nepálu se podařilo evakuovat sedm Čechů, které odřízlo nepříznivé počasí. Série lavin kolem masivu Annapurna zabila nejméně 39 turistů. Přes tři stovky se podařilo zachránit. České úřady se dál snaží spojit s turisty, kteří se v oblasti v době neštěstí pohybovali. Stále nemají informace asi o čtyřicítce Čechů.

„V současné době jsme dohledali celkem 237 turistů z ČR, zatím se nepodařilo navázat kontakt se čtyřiceti,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Přiblížila také, jak se v tomto případě postupuje: „Pracovník honorárního konzulátu bude na místě obcházet hotely, kontaktovat cestovní kanceláře, šerpy a vylepovat plakátky s žádostí, aby ho čeští občané kontaktovali a podali jednak informaci o sobě, a případně i dalších turistech.“

Skupinu sedmi uvízlých Čechů dva vrtulníky evakuovaly do bezpečí ve městě Pokhara.

„Tam budou především odpočívat v hotelu, protože jsou vysílení. Ale jinak po zdravotní stránce u nich nějaký problém není,“ popsal Českému rozhlasu jejich stav Vlastimil Divoký, mluvčí pojišťovny ERV, která záchranné práce koordinovala.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD dnes uvedl, že česká ambasáda v Nepálu nemá informace o tom, že by nějaký turista byl v ohrožení života. „Mohu potvrdit, že v této chvíli nemáme žádné indicie o tom, že by byl nějaký náš občan přímo zraněn nebo, že by byl zasažen,“ uvedl.


Ministerstvo zahraničí zřídilo pro příbuzné turistů v Nepálu krizovou nonstop telefonní linku na čísle +91 99 10 999 460.

Ministr se také vyjádřil k situaci asi čtyřicítky Čechů, kteří by se měli pohybovat v Nepálu a nedali zatím o sobě vědět: „Podle mě to není nic alarmujícího vzhledem k tomu, že to, že jsou někde venku a jsou bez signálu, je logické. To samotné skutečně neznamená, že ten dotyčný má problém.“

Zaorálek zároveň vzkázal těm, kteří požádali ministerstvo o pomoc v pátrání po blízkých v Himaláji a sami se s nimi spojí, aby to dali úřadům vědět.

Pátrání po zbylých pohřešovaných a případných dalších obětech v Nepálu znovu začnou po východu slunce.

autoři: bre , Eliška Malínská , nov
Spustit audio