Šéf OSN vyzval k mírovému řešení situace v Sýrii

3. září 2013
Zprávy

Generální tajemník OSN varoval před možným vojenským zásahem v Sýrii. Podle Pan Ki-muna by mohl způsobit ještě větší krveprolití, než s jakým se Sýrie v současnosti potýká. Pokud by ale inspektoři Spojených národů definitivně potvrdili, že byly u Damašku použité chemické zbraně, znamenalo by to jasné porušení mezinárodního práva. To by podle Pan Ki-muna nemělo zůstat nepotrestané.

„Všichni, kdo porušují mezinárodní právo, musí být souzeni. Požádal jsem všechny členy Rady bezpečnosti, aby se v případě potvrzení podezření z chemických útoků sjednotili a připravili adekvátní odpověď,“ uvedl generální tajemník a dodal:

„Rada bezpečnosti má v takovém případě povinnost jít ve svém odsouzení dál než doposud. Nejde tu jen o konflikt v Sýrii, je to naše společná odpovědnost vůči lidstvu.“

Čtěte také

Americký ministr zahraničí John Kerry mezitím v Senátu obhajoval plán prezidenta Baracka Obamy na vojenský zásah v Sýrii. Zdůraznil, že intervence je v zájmu Spojených států, protože posílí jejich mezinárodní důvěryhodnost a pomůže při ochraně jejich spojenců na Blízkém východě.

„Naše důkazy svědčí o tom, že se Asadův režim na útoky připravoval. Vydal předběžné instrukce a varoval vlastní jednotky, aby používaly plynové masky. Máme fyzické důkazy o tom, odkud rakety letěly a kdy. A ani jedna nedopadla na území ovládaném režimem, ani jedna jediná. Všechny dopadly na povstaleckém nebo sporném území,“ vysvětlil senátorům.

Čtěte také

autor: nov
Spustit audio