Signalizaci na přejezdu ve Vendryni ignorovalo od února přes 80 řidičů

3. květen 2023 12:52

Řidiči na železničním přejezdu ve Vendryni na Třinecku hazardují. Místo hlídá v Česku ojedinělý automatický systém. Funguje tři měsíce a zaznamenal, že tam za tu dobu přes 80 řidičů projelo na červenou. Tamní přejezd je problematický dlouhodobě. Závory jsou dole často a řidiči někdy musí čekat i deset minut. Ne všichni mají trpělivost. A tak riskují.

„Bývá pravidlem, že se tady stojí deset, patnáct minut,“ říká starosta Vendryně Raimund Sikora (SNK). Někteří řidiči proto raději projedou na červenou dříve, než jdou závory dolů. Jen od 1. února projelo přejezd na červenou přes 80 řidičů.

Čtěte také

Jakmile začne blikat červená, spustí se také inteligentní  kamery. Software pak od sebe rozezná osobní i nákladní auta. A údaje automaticky roztřídí.

Za projetí na červenou hrozí řidičům pokuta až 5000 korun, sedm trestných bodů a také zákaz řízení až na půl roku. Může jít ale také o trestný čin. „V případě, že by došlo k podezření z trestného činu, jedná se o trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti, za což trestní zákoník stanoví trest jak odnětí svobody, tak zákazu činnosti,“ potvrzuje mluvčí moravskoslezských policistů Pavla Jiroušková.

Nový systém zatím funguje pouze ve Vendryni. Správa železnic (SŽ) ale plánuje zařízení namontovat i na jiné problémové přejezdy. „Máme vytipované lokality a zahájili jsme už jednání s prvními samosprávami. Nasazování samotného systému do provozu se bude odvíjet od uzavření příslušných dohod mezi obcemi, policií a SŽ,“ říká mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Kde přesně, Dušan Gavenda zatím neuvedl. Systém se ale podle SŽ osvědčil a dobře funguje i ve sněžení a mlze. Rozezná také zahraniční registrační značky.

Spustit audio

Související