Silný vítr v kraji komplikuje dopravu, tisíce lidí jsou bez proudu. Nejhorší situace je na Benešovsku a Kutnohorsku

30. říjen 2018 07:29

Silný vítr, před kterým varovali meteorologové, komplikoval i dnes ráno provoz na mnoha železničních tratích. Důvodem jsou většinou stromy, které spadly na koleje. Zhruba 30 tisíc lidí je bez proudu, uvedla společnost ČEZ.

Stromy spadly na trať například v úsecích Uhlířské Janovice – Ledečko nebo Vlastějovice - Ledeč nad Sázavou a na dalších několika místech v okolí Havlíčkova Brodu.

Dotčeny jsou tak byly desítky spojů, na některých místech byla zavedena náhradní autobusová doprava. Kompletní přehled omezení je aktualizován na internetových stránkách Českých drah.

S komplikacemi musí počítat i řidiči, protože stromy leží také na silnicích. Ve Zbořeném Kostelci na Benešovsku spadla větev na autobus, nehoda se ale obešla bez zranění.

Také na Vysočině vítr vyvracel stromy, někde poškodil i střechy domů. Hasiči už měli přes 130 výjezdů. Nikdo při nich nebyl zraněn, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Střechu rodinného domu utrhl vítr z rodinného domu ve Věži na Havlíčkobrodsku. „Část střechy skončila na vozovce,“ uvedla Musilová. Zajistit poškozenou střechu hasiči pomáhali také v jihlavské ulici Znojemská.

Ve středních Čechách vyjížděli hasiči od večera zhruba stokrát – většinou k popadaným stromům na silnice a koleje.

„V současné době eviduje dispečink ČEZ Distribuce přes šest desítek poruch na vedení vysokého napětí, další desítky pak na nízkém napětí,“ sdělila kolem šesté hodiny ranní mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Nejhorší situace je v okresech Benešov, Kutná hora, Vsetín, Šumperk, Chrudim a Havlíčkův Brod. Bez proudu je mnoho domácností i na severu Čech na Děčínsku a Českolipsku.

„Do terénu okamžitě vyjížděli pracovníci poruchových čet, pracují na odstranění poruch a dodávek elektřiny.  Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení," uvedla mluvčí.

„Nejklidněji je naopak na západě Čech, tedy v Plzeňském a Karlovarském kraji,“ doplnila pak Holingerová pro Český rozhlas.

Firma podle ní kvůli výstraze meteorologů navýšila už v pondělí počty pracovníků v terénu, na distribučním call centru i dispečinku.

Výstraha před silným větrem

Výstraha před silným větrem platí na většině území do odpoledne, na východě pak až do 20 hodin. Vítr může mít podle meteorologů v oblasti Českomoravské vrchoviny a hor na severu Čech v nárazech rychlost až 90 kilometrů za hodinu.

autoři: ČTK , Ludmila Vondráková a kolektiv redaktorů
Spustit audio