Školství čeká velká změna. Žáci, studenti i učitelé se připravují na soužití s umělou inteligencí

19. září 2023 08:46

Pro umělou inteligenci není problém napsat e-mail, příspěvek na sociální sítě, ale také třeba školní slohovou práci. Stále se zdokonaluje a je pouze otázkou času, kdy ji ve velkém začnou využívat žáci a studenti ve školách. A připravit se na soužití s ní musí i učitelé

„Pro mě osobně to bylo především překvapivé. Co všechno to už umí, když jsem se do toho trošku zabral," říká zástupce ředitele v největší základní škole v Náchodě Ondřej Tyč.

Čtěte také

O umělou inteligenci se začal více zajímat na konci minulého školního roku. „Protože jsem už tušil, že se na náš řítí něco, na co nejsme úplně připraveni.“

Na této základní škole se tak dohodli, že nově nebudou známkovat domácí úkoly. „Nějaké hodnocení domácích úkolů pomalu ztrácí smysl. Když my prostě nepoznáme, jestli to vypracoval žák nebo umělá inteligence.

Ještě dál je řada vysokých škol. Například Univerzita Hradec Králové přistupuje k využívání umělé inteligence spíše jako k výzvě a příležitosti, než jako k riziku, říká její mluvčí Jakub Novák. „Studující a vyučující motivujeme k tomu, aby nástroje umělé inteligence kriticky zkoumali a využívali tam, kde je to eticky přijatelné a nekoliduje to s autorskou etikou.

Čtěte také

Téma umělé inteligence řeší také Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy. To chystá plán podpory využití umělé inteligence ve školství. Zatím existuje pouze pracovní verze.

„Sedm doporučení pro školy, jak pracovat s umělou inteligencí, vydal k novému školnímu roku Národní pedagogický institut, říká mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Doporučení jsou zpracovaná zvlášť pro ředitele, učitele, žáky a jejich rodiče. „Od září nabízí navíc Národní pedagogický institut učitelům zdarma online kurzy právě na téma umělé inteligence ve škole.

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji něco podobného nabízí i krajský úřad. Na červnovou konferenci o umělé inteligenci ve vzdělávání naváže v říjnu dvoudenní škola pro pedagogy.

„Náš cíl je jasný. Nasíťovat učitele, ukázat jim příklady dobré praxe a diskutovat o tom, jak dokážeme s tímto fenoménem efektivně pracovat. Já se na to moc těším, říká pirátský náměstek hejtmana zodpovědný za školství Arnošt Štěpánek. Umělá inteligence dává podle něj učitelům ve vzdělávání úplně nové možnosti.

Na druhou stranu ale ředitelé řady škol, a to včetně několika gymnázií, zatím umělou inteligenci vůbec neřeší a přístup nechávají na jednotlivých učitelích.

Spustit audio

Související