Skupina lidí v Ústí nad Labem chce zlepšit bezpečnost dětí u jedné ze základních škol

11. duben 2024 08:45

U škol na mnoha místech v Česku vidíte ráno a odpoledne zmatek a chaos. Potkávají se tam rodiče s dětmi v autech s dětmi, které chodí pěšky nebo jezdí na kolech a to může být nebezpečné. V Ústí nad Labem se proto dala dohromady skupina lidí, která chce lepší příchod do jedné z tamních škol. Lépe se mají cítit pěší a klidné zastavení chtějí i pro rodiče v autech.

„Mám jako blízko, tak nemusím přes přechody. Pro ty, co chodí pěšky, by ale nějaké přechody byly určitě bezpečnější. Sama bych ale brala nějaké místo, kde bych mohla vysadit děti a pak odjet,“ shrnuje nedaleko ústecké ZŠ Elišky Krásnohorské Michaela Krejčová, která přijela vyzvednout děti.

Naopak Bogdan Ciomaga chodí s dětmi do školy pěšky. Změny v ulicích Na Schodech a Elišky Krásnohorské by ale také uvítal: „Minimálně přechod by tady měl být.“

Prioritu by měli mít pěší

Skupina rodičů si pro návrh úprav najala dopravního inženýra Vojtěcha Novotného. Podle něj by měl být prioritou pocit bezpečí u dětí.

„Jedna věc je vytvořit kvalitní podmínky pro pěší a aktivní mobilitu, aby co nejméně rodičů bylo nuceno ty děti do školy vozit autem – aby se nebáli je třeba i samostatně do té školy pustit. A v případě, že ty děti vozí autem do školy, tak jim vyhradit stání K+P, která budou třebas dál od té školy. Nebudou tak blokovat dopravu nebo být v pozici, ve které by třeba omezovali rozhled nebo ohrožovali ten pěší pohyb – ten by totiž měl mít prioritu,“ vysvětluje Novotný.

Město o problému u školy ví. Podle radního Bohumila Ježka z SPD nejsou komplikace jen v ulici Na Schodech, ale také ve Veleslavínově ulici. Počítá proto s dopravní studií.

„Co mám informace, tak problém nebývá ráno, to znamená v době před osmou, kdy je u přechodu strážník městské policie, ale v odpoledních hodinách, kdy spousta řidičů ten zákaz vjezdu nerespektuje a přijíždí až k areálu té školy,“ přibližuje.

Jaké konkrétní změny pak město nechá u školy udělat, to nechtěl Ježek prozatím komentovat. Podle něj se ale město snaží řešit bezpečnost u všech základních a mateřských škol.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související