Sladké grilování aneb tepelně upravovat můžeme i ovoce. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou

18. srpen 2020

Přejedli jste se špekáčků a masa? Neděste se dalšího grilování a udělejte si večer trochu jinak. Už jste slyšeli o grilovaném ovoci? Pro mlsné jazýčky je to jasná volba! Pojďte si s šéfkuchařem Radkem Pálkou vyzkoušet odlehčenou verzi grilování, která bude stejně chutná jako inovující.

Jistě už se vám někdy stalo, že jste měli špekáčků plné zuby a chtěli trošku odlehčit svému žaludku. Možná jste někdy zažili, že v horku nemáte chuť na masité výrobky a raději byste si dali něco odlehčeného. Ovoce je skvělým tipem, který lehce zasytí a zároveň osvěží. Můžete ho připravovat v marinádě, nebo ogrilovat "jen tak".

Čtěte také

Čas léta, sluníčka, delších večerů a s tím i čas strávený na zahrádkách, terasách ať už svých nebo restauračních je kromě zvýšené konzumace „lehčího“ alkoholu (pivo, víno) je spojován i s konzumací jídel připravených na grilu.

Na grilu se dá připravit de facto úplně všechno - od pečiva, zeleniny, sýrů, ryb a mořských plodů až po všechny druhy mas a uzenin. A samozřejmě i ovoce. Záleží jen na vás.

Balíčky plné ovoce si můžete připravit dopředu a nechat v lednici a grilovat až těsně před podáváním. Budou poté mnohem lepší! Pokud zrovna nemáte po ruce rozehřátý gril, pomůže vám horká trouba. Stačí deset minut a plech vyložený pečicím papírem - máte tak záruku, že se alobal nepotrhá a šťáva nevyteče.

Recepty z Českého rozhlasu
Měl jsem a mám to štěstí, že celé léto, vždy v pátek v čase 11:00 - 12:00 jsem hostem Českého rozhlasu v Hradci Králové v pořadu ,,Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou".

Sladké ovoce se tak může stát zlatým hřebem vašeho grilování, jen se nebát.

Grilování se může zdát jako triviální činnost, kterou zvládne každý. Ale i tady platí celá řada pravidel, jejichž dodržováním můžete předejít různým, převážně zdravotním problémům.

Radek Pálka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Aby se nám grilování povedlo a všichni si pochutnali, tak si musíme dát pozor na dvě základní věci: abychom měli správně rozpálený gril a hlídat teplotu ingredience. Nejlépe pomocí sondy, kterou používají profesionálové. Pak budete mít jistotu, že se vše povede.

Celou radioporadnu s Radkem Pálkou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.