Sladké i slané dobroty vznikají pod rukama handicapovaných pekařek ve Village Woman v Polici

7. červen 2023

Když máte jakýkoli handicap, práce se neshání snadno. V Polici u Jemnice se poštěstilo několika ženám najít práci v sociálním podniku nazvaném Village Woman, kde to voní perníkem, kořením nebo čokoládou, protože se v něm peče.

"Přemýšlela jsem, co dělat, když tady budu pracovat a bydlet, a chtěla jsem začít něco v rámci sociálního podnikání," vzpomíná na začátky v roce 2016 Marcela Severová.

Sociální podnik Village Woman založila Marcela Severová (vpravo)

Cukrařina jí byla nejblíže z řemesel, ale vystudovanou má sociální práci, politiku a sociologii. A právě tyto znalosti využila Marcela Severová při zakládání sociálního podniku, kde mohou pracovat i postižení: "U nás pracují hlavně ženy, protože je to ta cukrařina, a musíme mít více než 50% postižených. Moje kolegyně, zaměstnankyně si této práce váží, protože byly třeba dlouho na pracovním úřadě. Také mohou pracovat na zkrácené úvazky, což tím, že mají zdravotní postižení a nemohou pracovat osm hodin, jim vyhovuje. Místa na zkrácené úvazky téměř nejsou. Tady mohou být v práci třeba jen dvě hodiny,“ vysvětluje Marcela Severová výhody práce ve Village Woman.

Vesničanka

Název volila i s vědomím blízkosti hranic do Rakouska, aby byl srozumitelný i přes hranice. „V překladu to znamená vesnická žena, navíc jsem si tak i připadala, protože jsem přišla z města a teď je ze mě vesničanka,“ usmívá se.

Výrobky z malé pekárny, vybavené v počátcích podnikání díky evropským penězům, jsou většinou trvanlivé - jednak před sebou mají delší cestu do vzdálenějších měst, a cestu musí také přežít.

Biozahrada

Dorty, perníčky a sladké i slané sušenky dodávají hlavně do okolí, ale mohou je nabízet i do mateřských školek. Výrobky mají menší obsah cukru a nepoužívají se do nich umělá aditiva. Vedle pekárny se ve Village Woman také starají o certifikovanou bio zahradu, ze které se bylinky, ovoce a ořechy můžou vzít rovnou do kuchyně, říká paní Marcela: „Bylinky dáváme do slaných tyčinek, z ovoce si děláme džemy a marmelády, které pak využíváme při pečení, je to zkrátka takový místní malý podnik.“

Spustit audio

Související