Slepice až do domu, na Vysočině začíná jarní prodej drůbeže

12. duben 2024 06:30

Lidé na Vysočině si doplňují chovy drůbeže. Právě teď řada firem nabízí prodej mladých slepic přímo v obcích. Některé dovezou objednané kusy zákazníkům až domů.

Slepice vozí některé firmy zákazníkům až domů

Jarní měsíce využívá řada lidí k nákupu drůbeže do svých chovů. Část prodejců nabízí kuřice a další druhy třeba na návsích nebo k odběru přímo na firmách. Společnost z Hubenova na Jihlavsku už léta sází na možnost rozvozu drůbeže k lidem domů. A zájem o tuto službu je trvalý. „Je to okolo 200 až 500 kusů denně,“ říká Lukáš, který rozváží drůbež zákazníkům na Pelhřimovsku. Zájem je podle Evy Urbánkové, spolumajitelky firmy, která drůbež prodává, stabilní. Extrémně narostl v době pandemie koronaviru, kdy počty zákazníků výrazně stouply. „Jsme na začátku sezony, ale mám pocit, že se to vrací do normálu, co bylo před covidem,“ říká podnikatelka.

Většina zákazníků neobjednává drůbež každoročně, ale jednou za dva až tři roky. Prodej se tak točí v cyklech. „Podle databáze, co máme, tak jsme letos zaznamenali hodně nových zákazníků. Každoročně přibývají,“ počítá.

Lidé nakoupí drůbež za stejné ceny jako loni. „Zájem je o různé specifické barvy drůbeže, ať jde o slepice samotné nebo o různé druhy barev vajec,“ říká předseda Svazu chovatelů drůbeže České republiky Pavel Dobrovolný.

Spustit audio