Strážci Krkonošského národního parku vedou nekonečný boj s některými bezohlednými návštěvníky

28. únor 2023 08:39

Správa Krkonošského národního parku apeluje na návštěvníky hor, hlavně na lyžaře a skialpinisty, aby se drželi vyznačených tras. Jenže někteří to nerespektují. Co jim za to hrozí a jak horské přírodě škodí? Na to jsme se zeptali mluvčího národního parku Radka Drahného.

Jak tito bezohlední návštěvnici hor přírodě konkrétně škodí?
Jde o poměrně malou skupinu lidí, jsou to obecně lyžaři, nemusíme je členit na běžkaře, freerajdisté či skialpinisté. Prostě lidé, kteří v zimním období jezdí místy, kde jezdit nemají.

Čtěte také

Jen připomenu, že na hřebenech Krkonoš, v těch nejcennějších partiích, máme takzvaná klidová území, kde platí pro turisty v zásadě jedno jediné, ale to nejdůležitější pravidlo, může se tam pohybovat pouze po značených turistických cestách. Nesmí vyjíždět do volného terénu, protože tam je doma zvěř, organismy a rostliny. A mnohé z nich jsou velmi křehké a vzácné.

Proto v průběhu celého roku, a v zimním období zejména, apelujeme na návštěvníky, aby v klidových oblastech do volného terénu nevstupovali a neporušovali tak zákon. Bohužel právě ze skupiny lyžařů se nám v zimě stává poměrně velký problém. Protože někteří vyhledávají lokality, které jsou pro ně atraktivní. Ale jsou to místa, kde má mít zvěř klid.

Jaké lokality nebo oblasti jsou nejproblematičtější?
Těmi nejkonfliktnějšími místy jsou právě hřebeny hor, kde se třeba i běžkaři snaží zkracovat cesty přes louky.

Čtěte také

Ale absolutně nejvíce problémovými lokalitami jsou ledovcové kary, takzvané zahrádky. Ať je to Obří Důl, Kotel nebo Labský Důl. Tam se pohybují vyznavači jízdy volným terénem a často jim nedochází, že jsou na území národního přírodního parku.

Mají vůbec strážci parku možnost těmto problémům zabránit?
Přirozeně. Máme legislativu, která říká, že strážci národního parku jsou veřejnými činiteli, požívají tedy statut člověka, který má právo přestupce zastavovat, má právo zjišťovat jejich totožnost a daný přestupek na místě okamžitě vyřešit. A to buď uložením pokuty nebo zahájením správního řízení.

Jaké těmto hříšníkům hrozí postihy?
Bavíme se o tisícikorunových částkách, kdy je věc vyřešena příkazem na místě. A v případě zahájení správního řízení ona pokuta může dosahovat až do výše 100 tisíc korun.

autoři: Karel Sladký , baj
Spustit audio

Související