Superpotraviny z české zahrádky aneb proč se vyplatí pěstovat si vlastní jídlo!

6. duben 2018

Zahradní rádce František Hlubocký v naší radioporadně na téma: co si vypěstujeme na své vlastní zahrádce, je pro naše tělo to nejzdravější.

Obvyklá námitka proti zahradničení říká, že práce na zahrádce se nevyplatí, když jsou supermarkety plné levného ovoce a zeleniny. Na to lze namítnout: Proč bychom měli pěstovat to, co lze sehnat za babku v obchodě, když se můžeme zaměřit na luxusní potraviny?

Luxusní potraviny jsou takové potraviny, které jsou v obchodech buď obtížně sehnatelné, nebo drahé. Takové hodnocení je do určité míry subjektivní a závislé na situaci hodnotícího.

Být drahý znamená něco jiného pro nezaměstnaného a něco jiného pro manažera prosperující firmy.

Klíčky a semínka jsou jednou z tělu prospěšných superpotravin

Neexistuje žádná oficiální definice superpotraviny. Tento termín se používá především v marketingu a v médiích a popisují se jím velmi výživné potraviny s pozitivním dopadem na zdraví.

Super zdravé potraviny, jsou jedinečné potravinové doplňky, které mají výjimečný obsahem živin, vitamínů, minerálů či enzymů.

Co se stane, když se v některém sektoru zemědělství v důsledku krachu části výrobců zhroutí produkce, jsme nedávno mohli pozorovat u vajíček. Kvůli nařízení EU o chovu slepic stouply producentům vajec náklady. Protože mnozí chovatelé na této komoditě již dříve prodělávali, rozhodli se neinvestovat dále do větších klecí a ukončili výrobu. Produkce vajec záhy poklesla, poptávka převýšila nabídku a ceny vyrazily strmě vzhůru. V některých oblastech České republiky se tehdy vejce prodávala po sedmi korunách za kus a někde byl problém je vůbec sehnat.

Zahradní rádce František Hlubocký a Lada Klokočníková v rozhlasové kavárně

Ekonomická krize bude pestrá na podobné cenové výstřelky s tím rozdílem, že budou mít dlouhodobý, neřku-li trvalý charakter. Omezení spotřeby luxusních potravin ovšem není jediný možný způsob adaptace na takovou situaci.

Adaptovat se lze i bez snížení pestrosti jídelníčku právě zřízením zahrádky, která vám zajistí udržitelný přísun kvalitní stravy i v podmínkách krize.

autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio

Související