Svátek i výročí narození spisovatele Josefa Čapka. Jeho neuvěřitelné dílo vysílá nezlomnou naději

19. březen 2022 08:06

Josef Čapek - malíř, grafik, ilustrátor, divadelní výtvarník, karikaturista, fotograf, novinář, spisovatel a básník... Je toho dost na jeden život, který započal 23. března před 135 léty. A protože dnes by starší z dvojice slavných bratrů slavil i jmeniny, zastavíme se teď v jeho galerii Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích.

Čtěte také

Muzeum bratří Čapků v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku ukrývá opravdu velmi výjimečnou expozici Josefa Čapka. Nevím o žádném jiném místě, kde by se představovalo tolik jeho prací. V úvodu je kubistická busta od sochaře Vladimíra Preclíka, která skvěle odpovídá jeho tvorbě.

„Vladimír Preclík naprosto přesně vystihl osobnost Josefa Čapka. A podle této busty udělal pro Hradec Králové další, která je, pokud vím, nyní přestěhována do Muzea východních Čech, ale my zde máme tu první, originální,“ říká ředitelka Muzea bratří Čapků Eva Hilmarová.

Čtěte také

Busta je krásně barevná, vytvořená z cementu, vysoká vajíčková, čapkovská hlava. Docela bych věřila, že Josef Čapek měl modré oči, protože právě ony brýle nebrýle na bustě jsou krásně modré. „Myslím, že měl šedomodré oči.

Je tu také k vidění naprosto neuvěřitelná kolekce Čapkových děl. „Na 20 olejích je představeno vše podstatné, co Josef Čapek tvořil. Z každého významného tvůrčího období jsou vybrány charakteristické skupinky obrazů, proto je ta řada tak výjimečná. Kolekci vévodí jeden z prvních obrazů, Kinského zahrada, až po závěrečný cyklus Oheň a touha. To období protifašistické.

Čtěte také

A jsou tu i kouzelné Čapkovy ilustrace. „Ilustrace, návrhy knižních obálek, kostýmů i divadelních scén.

Úžasné protipóly pejska a kočičky. A k tomu velká plátna. Také knížka - esej Kulhavý poutník. Míra Čapkovy sebereflexe byla velmi silná, přesto, na cestu se vydávající.

„Ano. A pak to, co prožil na sklonku života v koncentračních táborech. I ta naděje, kterou vysílal po celou dobu svého věznění, dodává Eva Hilmarová, ředitelka Muzea bratří Čapků v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku.

Muzeum bratří Čapků
bylo založeno v roce 1946. Tehdy byla v Malých Svatoňovicích uspořádána výstava o životě a díle bratří Čapků, která se stala základem muzea. Expozice prošly několika reinstalacemi, poslední rozsáhlé úpravy pocházejí z let 1972 - 1978.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související