Tanec ruší bariéry a spojuje. Udělejte si radost a zatančete si, 29. duben je Mezinárodní den tance

29. duben 2021

„Tanec je umění univerzální, které ruší všechny politické, kulturní i etnické bariéry. Má spojit lidi i všechny styly, výrazy a žánry jejich tance," praví poselství Mezinárodního divadelního ústavu k 29. dubnu - ke Dni tance. Tanec v životě lidí odpradávna mnoho znamenal.

Čtěte také

Za lidovým tanečním uměním se vydáme s Eliškou Pilařovou a s vedoucí Krkonošského muzea Správy národního parku Blankou Zázvorkou, do nejvyšších českých hor.

Blanko, co myslíš, určitě bychom takový tanec zvládli, ne?
„Určitě, tancovat je docela jednoduché a hezké."

Všechno se mohou zájemci dozvědět z úžasného DVD a knížky, které Krkonošské muzeum Správy národního parku vydalo. Ten počin je úžasný. Kromě krkonošských koled a písní jsou tu i tance.

Tanečníci (ilustrační foto)

Je to dobře ke všeobecnému povědomí, čím vším naši předkové žili. Co tvořili.
„Všechna dílka, která jsme vydali, slouží zejména k výuce. Každé CD nebo DVD kromě krátkého historického popisu písní, koled nebo tanců obsahuje také zpěvníček s notami. A DVD také ukázku lidového tance a jeho nácvik."

„A v přiloženém bookletu jsou i popisy tanců, takže podle toho je možné se je krásně naučit."

Specifické řemeslné tance

Ostatně i na uměleckých školách mají baletní obory lidový tanec. Krkonošské tance jsou specifické, málokde například najdeme tance řemeslné. Třeba mlynář, kominík, tkalcovský, to je můj oblíbený. Ovšem nejraději mám ševce, to se tancuje dokonce i s ševcovskými trojnožkami nad hlavou.

Čtěte také

„Tkalcovský tanec přibližuje práci tkalce, takže je tam třeba i prohazování člunku. To všechno je v tomto specifickém tanci vidět."

A v tom ševcovském také. Hlazení kůže nebo zatloukání cvočků. Samozřejmě už ani v minulém století se po hospodách tyto tance příliš netančily. Možná by nám mohl někdo vyčíst, že to není folklór, ale folklorismus.

Ovšem my jsme si řekly, že jde vlastně o úžasný dokument.
„My jsme se i při výběru našeho souboru hodně rozmýšleli, nakonec jsme zvolili Špindleráček, jehož zakladateli byli manželé Jana a František Tauchmanovi. Protože víme, že vycházeli z Pavla Krejčího, který opravdu tance po Krkonoších sbíral a zapisoval," dodává Blanka Zázvorková.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.