Textilní umělci ze Saska vystavují v lužickém semináři v Praze. Chytré hlavy v regionu Vogtland

2. únor 2024

Dne 24. ledna se v Saské kontaktní kanceláři v Praze uskutečnila novoroční recepce za účasti politických představitelů, diplomatů, novinářů a kulturních osobností obou zemí.

V jejím rámci byla v budově Lužického semináře v Praze, kde sídlí saská kancelář, otevřena výstava uměleckého fondu Drážďanských státních uměleckých sbírek Výkladní skříň III Textilní obrazy. Výstavu magazínu Sousedé přiblížila Silke Wagler, vedoucí státních sbírek.

Expozice čerpá z bohatých sbírek fondu obsahujících díla, která vznikla v době od 70. let 20. století po současnost pomocí nejrůznějších textilních technik. Autoři těchto děl jsou umělci a umělkyně ze Saska. Výstava jejich prací je v Lužickém semináři k vidění až do 28. dubna.

Vylidňování a odchod kvalifikovaných pracovních sil. S těmito problémy se nepotýkají jen pohraniční oblasti České republiky. Řeší je i na území bývalého východního Německa.

V regionu Vogtland proto vyhlásili program, který má kvalifikované síly přitáhnout zpátky. O projektu s názvem Chytré hlavy nám přinesli informace kolegové z partnerské stanice MDR.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio