Tradiční masopustní koblihy, moderní koblížky a boží milosti
Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu jihočeskému masopustu. Vyzkoušejte tři recepty podle Petra Stupky, který provází pořadem Kuchařské čarování.
Klasické koblihy
- 500 gramů hladké mouky (případně polohrubé)
- 3, nebo 4 žloutky
- 50 gramů másla
- 50 gramů cukru krupice
- 30 gramů droždí
- 250 mililitrů mléka
- trochu soli
- kůru z poloviny citrónu
- dvě lžíce tuzemského rumu
- marmeláda na plnění
- olej, nebo sádlo na smažení
Zahřejte mléko, rozpusťte v něm cukr, sůl a rozmíchejte droždí. Přidejte trochu mouky a vše dobře zamíchané nechte pod plátnem vzejít.
Do kvásku pak vlijte rozpuštěné máslo se zašlehanými žloutky, zbylou částí cukru a rumem. Postupně vmíchávejte mouku, nejlépe zahřátou. Vzniklé měkké těsto hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na okraje mísy. Pomoučené ho nechte vykynout.
Vyválejte silnější plát těsta a vykrajujte kolečka. Tradičně se koblihy smaží na sádle, nebo směsi sádla a přepuštěného másla. Můžete použít i olej, ale koblihy budou mít jinou vůni a chuť.
Na závěr naplňte marmeládou. Můžete ji do středu koblih vstříknout cukrářskou plničkou, nebo koblihy z boku propíchněte a cukrářským sáčkem bez nástavce je snadno naplňte.
Moderní koblížky
- 500 gramů hladké mouky
- 3 žloutky
- 150 gramů majonézy
- rum
- citronová kůra
- 20 gramů droždí
- 250 až 300 mililitrů mléka
- vrchovatá lžíce cukru
- špetka soli
Nechte vzejít kvásek z mléka, cukru, soli a droždí jako u klasických koblih.
Poté přidejte ostatní suroviny, přimíchávejte mouku a hněťte těsto.
Vykrajujte kolečka, smažte a plňte marmeládou stejně jako u klasických koblih.
Boží milosti
- 150 gramů hladké mouky
- 30 gramů cukru
- 30 gramů másla
- 3 žloutky
- špetka soli
- lžíce kysané smetany
- lžíce tuzemského rumu
Zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto. Je nutné ho pořádně prohníst a půl hodiny nechat odležet. Pak těsto rozválejte, přeložte a opět nechte odležet.
Teprve poté můžete těsto rozválet a vykrajovat libovolné tvary. Smažte na oleji po obou stranách. Po usmažení vyndejte na ubrousek, odsajte přebytečný tuk a obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.
Související
-
Masopustní křehulky
Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi je základem masopustních křehulek. Zkuste smaženou sladkou dobrotu, která se podává s marmeládou a smetanou.
-
Jitrnice a pečený prejt
Při zabijačce nejprve zpracovávají vnitřnosti, které rychle podléhají zkáze. Do vyčištěných střívek se v našich krajích nejčastěji plní takzvaný prejt, kousky se pak vaří.
-
Starodávná velikonoční polévka ušelo
Pokrm s tajemným názvem ušelo se připravoval ke svátkům jara už v předkřesťanské době. Má prý magickou moc a chrání člověka před zraněním a nemocemi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.