Tradiční masopustní koblihy, moderní koblížky a boží milosti

Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu jihočeskému masopustu. Vyzkoušejte tři recepty podle Petra Stupky, který provází pořadem Kuchařské čarování.

Klasické koblihy

Ingredience
  • 500 gramů hladké mouky (případně polohrubé)
  • 3, nebo 4 žloutky
  • 50 gramů másla
  • 50 gramů cukru krupice
  • 30 gramů droždí
  • 250 mililitrů mléka
  • trochu soli
  • kůru z poloviny citrónu
  • dvě lžíce tuzemského rumu
  • marmeláda na plnění
  • olej, nebo sádlo na smažení

Zahřejte mléko, rozpusťte v něm cukr, sůl a rozmíchejte droždí. Přidejte trochu mouky a vše dobře zamíchané nechte pod plátnem vzejít.

Do kvásku pak vlijte rozpuštěné máslo se zašlehanými žloutky, zbylou částí cukru a rumem. Postupně vmíchávejte mouku, nejlépe zahřátou. Vzniklé měkké těsto hněťte tak dlouho, až se přestane lepit na okraje mísy. Pomoučené ho nechte vykynout.

Vyválejte silnější plát těsta a vykrajujte kolečka. Tradičně se koblihy smaží na sádle, nebo směsi sádla a přepuštěného másla. Můžete použít i olej, ale koblihy budou mít jinou vůni a chuť.

Na závěr naplňte marmeládou. Můžete ji do středu koblih vstříknout cukrářskou plničkou, nebo koblihy z boku propíchněte a cukrářským sáčkem bez nástavce je snadno naplňte.

Moderní koblížky

Ingredience
  • 500 gramů hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 150 gramů majonézy
  • rum
  • citronová kůra
  • 20 gramů droždí
  • 250 až 300 mililitrů mléka
  • vrchovatá lžíce cukru
  • špetka soli

Nechte vzejít kvásek z mléka, cukru, soli a droždí jako u klasických koblih.

Poté přidejte ostatní suroviny, přimíchávejte mouku a hněťte těsto.

Vykrajujte kolečka, smažte a plňte marmeládou stejně jako u klasických koblih.

Boží milosti

Ingredience
  • 150 gramů hladké mouky
  • 30 gramů cukru
  • 30 gramů másla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • lžíce kysané smetany
  • lžíce tuzemského rumu

Zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto. Je nutné ho pořádně prohníst a půl hodiny nechat odležet. Pak těsto rozválejte, přeložte a opět nechte odležet.

Teprve poté můžete těsto rozválet a vykrajovat libovolné tvary. Smažte na oleji po obou stranách. Po usmažení vyndejte na ubrousek, odsajte přebytečný tuk a obalujte v moučkovém cukru s vanilkou.

Související

  • Masopustní křehulky

    Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi je základem masopustních křehulek. Zkuste smaženou sladkou dobrotu, která se podává s marmeládou a smetanou.

  • Jitrnice a pečený prejt

    Při zabijačce nejprve zpracovávají vnitřnosti, které rychle podléhají zkáze. Do vyčištěných střívek se v našich krajích nejčastěji plní takzvaný prejt, kousky se pak vaří.

  • Starodávná velikonoční polévka ušelo

    Pokrm s tajemným názvem ušelo se připravoval ke svátkům jara už v předkřesťanské době. Má prý magickou moc a chrání člověka před zraněním a nemocemi.