Trosky vlaku, který v Dolní Lutyni narazil do kamionu, střeží bezpečnostní firma. Čeká se na klíčový posudek

4. březen 2024

V Dolní Lutyni stále zůstávají trosky vlaku, který se tam v lednu na přejezdu srazil s kamionem. Vyšetřování nehody pokračuje a klíčový posudek, jak zjistil Český rozhlas, bude hotový za dva měsíce.

Poblíž místa lednové železniční nehody v Dolní Lutyni na Karvinsku stále leží havarovaná část vlaku. Český rozhlas zjistil, že trosky hlídá najatá bezpečnostní agentura, protože je vyšetřovatelé ještě potřebují zkoumat.

Dozorující státní zástupce potvrdil, že stěžejní bude znalecký posudek z oboru dopravy, který nařídil zpracovat. Na železničním přejezdu 24. ledna brzy ráno uvízl kamion, který převážel těžký stavební stroj a vrazil do něj projíždějící vlak. Strojvedoucí zemřel, dvacítka lidí se zranila.

Čtěte také

Pod kolejnicí je vidět, že na boku stále leží povalený vagon a za ním jsou pod plachtou další trosky. Když se chci ale dostat blíž, tak mě zastavuje mladý muž, který říká, že místo hlídá a že úplně blízko k vagonu mě pustit nemůže. 

Ptám se proč? Podle muže jde stále o místo činu, jelikož vyšetřování dál běží. Střeží ho prý dennodenně. „Ve dne, v noci, aby tam nikdo nechodil a aby se to v noci nerozkradlo.“

Velmi opatrně se snažím přejít železniční přejezd. Je evidentní i bez nějakých měřících pomůcek, že terén se velmi výrazně zvedá.

„Tady stojím a oni vždycky jedou a div tu neurvou nárazníky. Tady se úplně vyhýbají bokem, aby netrefili tu vyvýšenost. A autobus má problém, jak to tady přejet, když veze lidi do práce,“ komentuje muž z bezpečnostní firmy.

Má přejezd vyhovující sklon terénu a mohl vůbec na něj kamion s tak těžkým nákladem vjet? I tyto odpovědi budou klíčové pro to, jestli vyšetřování vyústí v obvinění konkrétních osob nebo firem, 

„Stěžejní bude znalecký posudek z oblasti dopravy,“ potvrzuje dozorující státní zástupce Jiří Margieta.

Detailní pohled na profil přejezdu

Karvinský žalobce taky čeká na kompletní stanovisko Správy železnic a posudky ohledně zranění cestujících. Několik pasažérů skončilo v karvinské nemocnici Ráj. Pacienta s poraněním v obličeji, ošetřovala staniční sestra Renáta Staníková.

„On to popisoval úplně jednoduše. Seděl ve vlaku, psal zprávu na mobilu s najednou brzda. On skončil vpředu, myslím, že říkal o dvě nebo tři sedadla dál. Tím pádem nárazem na tu obličejovou část se poranil v obličeji. Najednou rána, šok, bolest, křik.“

Klíčový posudek by měl být hotový nejdříve za dva měsíce.

Spustit audio