Tvůrce Macha a Šebestové Miloš Macourek se narodil v Kroměříži. Byla to ale náhoda

Miloš Macourek byl básník a dramatik. Jako scénárista se podílel na desítkách českých komedií i seriálů, je také tvůrcem kreslených spolužáků Macha a Šebestové.

Miloš Macourek se narodil 2. prosince 1926 v Kroměříži. Jak prozradil v rozhovoru o životě Miloše Macourka kroměřížský novinář a publicista Jiří Mrva, bylo to spíše náhodou. Rodina pocházela z Frenštátu pod Radhoštěm a v Kroměříži byla v době jeho předčasného narození byla na návštěvě u babičky. Právě v Kroměříži “u bábinky” trávil malý Miloš velkou část dětství a nejraději pak v rozhovorech vzpomínal na kroměřížskou Podzámeckou zahradu.

Než se dostal k filmu, vystřídal nejrůznější profese, od prodavače květin nebo sazeče v tiskárně po lektora katedry literatury a umění. Poté následovala práce dramaturga na Barrandově, kde začala jeho čtyřicetiletá kariéra filmového scénáristy a autora specifického žánru - fantastické crazy komedie. Psal náměty a scénáře (jak technické, tak literární), nebo byl aspoň spoluscenáristou. Stojí za filmy Pane, vy jste vdova!, Čtyři vraždy stačí, drahoušku! nebo Což takhle dát si špenát?. Nestárnoucí jsou také jeho filmy Dívka na koštěti, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách a seriály Arabela, Bambinot nebo Létající Čestmír. Nejpopulárnějším animovaným seriálem je cyklus Mach a Šebestová.

Miloš Macourek zemřel 30. září 2002 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti šesti let a po těžké nemoci.

Další osudy a příběhy kroměřížských rodáků a osobností naleznete ZDE.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.