Umění neúspěchu. Děkan FIM UHK Josef Hynek říká ve své knize, že omyl a selhání jsou přece normální

24. březen 2023

Děkan Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Josef Hynek pokřtil spolu s Tomášem Studeníkem, spoluautorem knihy, v pražské Lucerně publikaci s názvem Umění neúspěchu. O vědě o selhání a o tom, jak lze nezdary zužitkovat pro budoucí úspěchy. Josef Hynek, který v Česku založil vědu o neúspěchu, je hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně.

Co je to vlastně chyba a selhání?
Už právě v tom je často problém, jak si tento pojem definujeme. Protože někdy máme tendenci vidět věci černobíle. To znamená, něco se mi povede, tak je to úspěch, naopak co se mi nepovede je automaticky chyba a průšvih. A když se podíváte třeba akademicky po internetu na definici úspěchu a neúspěchu, tak bohužel je tam spousta definic černobílých.

Máme tendenci vidět jakékoliv zaškobrtnutí a odmítnutí jako problém. Ale ze všeho se lze poučit se, posunout se a udělat to příště jinak.
Prof. RNDr. Josef Hynek, MBA, Ph.D., děkan Fakulty informatiky a managementu UHK

Což nás potom svádí k tomu, že máme tendenci vidět jakékoliv zaškobrtnutí, odmítnutí, jakýkoliv problém, který nastane, že je všechno špatně a trápíme se tím. A to je úplně špatně.

Čtěte také

Neprobádané moře nezdarů jsme se rozhodli vědecky prozkoumat poprvé v zimním semestru roku 2021, kdy jsme společně na Fakultě informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové otevřeli kurz Věda o selhání. Vzali jsme si k srdci slova držitele Nobelovy ceny za fyziku Richarda Feynmana: „Pokud chcete neprobádanou oblast skutečně zvládnout, tak ji vyučujte."

Pokusy na živých studentech nám potvrdily, že stále tabuizované téma neúspěchu si zaslouží více než tabule a projektory učeben. Se strachem z neúspěchu bojujeme všichni a pro všechny je určena i tato naše knížka. Pokusili jsme se odborné studie mnoha autorů mnoha oborů seždímat do lehce stravitelného předkrmu, který vás příjemně naladí na „hru na úspěch" tam venku ve světě.

Nepoděláš, nevyděláš…

S kolegou Tomášem Studeníkem, se kterým jsme připravili Kurzy vědy o selhání, jsme napsali knížku, kde se snažíme lidem vysvětlovat, jak selhání přijímat, jak ho obrátit v něco pozitivního, jakým způsobem s neúspěchem pracovat.

Josef Hynek hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

V první řadě je nutné si uvědomit, že neúspěch je velice častý. Přestože máme pocit, že náš soused má lepší trávník, větší bazén a krásnější manželku, šéf má vyšší plat a tak dál, všem kolem se daří lépe než nám, tak mnohdy vnímáme jen tu pozitivní stránku, ale už nevidíme, čím je to vykoupeno. Každý máme své problémy a už první uvědomění si tohoto faktu je velmi cenné.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Josefem Hynkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související