Úpice na Trutnovsku má vlastní městskou policii. Strážníci ale nebudou k dispozici nonstop

1. listopad 2019 12:32

V Úpici na Trutnovsku zahajuje činnost městská policie. Na starost bude mít jak dohled nad kamerovým systémem, tak i klasické služby v terénu. Zatímco u kamer se počítá se službou nonstop, pětice strážníků bude do ulic vyrážet hlavně v problémových dnech a nočních hodinách. 

Čtěte také

„Tady máme denní místnost. Skládá se z části, kde je kamerový dohled, který je zajištěn 24 hodin denně, a máme tu i místo pro strážníky, kde se budou přijímat oznámení a řešit veškeré události a kompletní administrativa spojená s prací strážníka," ukazuje prostory vonící novotou velitel městské police Úpice Martin Pilát.

Služebna je v centru města, na dohled od budovy radnice, využívat ji zatím bude devět lidí.
„Z toho jsou čtyři strážníci plus já, jako velitel. A k tomu čtyři lidé na kamerový dohled."

Sehnat nové zaměstnance se přitom městu Úpice dlouho nedařilo. Naplnit stav se povedlo až po třetím výběrovém řízení.

Služebna městské policie v Úpici je v centru města, na dohled od budovy radnice, využívat ji zatím bude devět lidí

„Musím přiznat, že v srpnu jsem tomu moc nevěřil. Že se nám podaří plně obsadit městskou policii, ale nakonec se to podařilo. A mám z toho opravdu radost," říká starosta města Petr Hron z hnutí Žít v Úpici.

Toho ještě čekají starosti se zajištěním peněz na asistenty prevence kriminality, kteří by se měli pohybovat v nejproblémovějších lokalitách.
„Budeme žádat na ministerstvu vnitra, kde je vypsaný dotační titul na asistenty prevence kriminality, kde bychom chtěli o dva požádat. Nastoupit by mohli od nového roku."

V té době už by také naplno mohla fungovat i samotná městská policie. Ta zatím pojede v jakémsi nouzovém režimu. Pro výkon služby je totiž kromě velitele proškolený pouze jeden strážník.
„Tři kolegy ještě musíme poslat na školení, které trvá šest týdnů. Takže tím pádem budou mít osvědčení až v druhé půlce prosince."

Čtěte také

Ani potom ale nebudou strážníci sloužit čtyřiadvacet hodin v kuse. Je jich totiž málo.

Podle velitele Martina Piláta s nimi ale lidé mohou počítat v terénu v dlouhodobě nejproblémovějších dnech a časech.
„Nejvíc palčivé dny jsou víkendy, pátky a soboty. Večerní hodiny hlavně po desáté hodině, což se týká rušení nočního klidu. Na tyto dny budou hlídky nejvíce postaveny. A budou dny, kdy nebude městská policie k dispozici."

V takových případech se lidé budou muset obracet na státní policii.

Za provoz městské policie úpická radnice každoročně zaplatí tři až tři a půl milionu korun.

Spustit audio

Související