V Břasích odhalí památník Jiřímu Potůčkovi - Tolarovi, radistovi skupiny Silver A

10. červenec 2009
Tento pořad

Břasy na Rokycansku odhalí v neděli památník jednomu ze svých nejvýznamnějších občanů - Jiřímu Potůčkovi - Tolarovi, radistovi ze skupiny Silver A, která za války na území protektorátu zajišťovala mimo jiné radiové spojení s exilovou vládou v Londýně. Až dosud Potůčka v Břasích připomínala pamětní deska na domě, ve kterém žil. Pokračuje starosta obce Jan Špilar.

Odhalení památníku před budovou obecního úřadu je součástí vzpomínkového pietního aktu konaného ke dni 90. výročí narození Jiřího Potůčka - Tolara, člena skupiny Silver A. Velitelem skupiny byl nadporučík Alfréd Bartoš, jeho zástupcem Josef Valčík, radistou Jiří Potůček. Seskočili 29. prosince u Pardubic, poté začali budovat rozsáhlou síť spolupracovníků.

V březnu 1942 začalo skupině hrozit prozrazení. Josef Valčík dostal rozkaz odejít do Prahy, aby pomohl s naváděním bombardérů na plzeňskou Škodovku. Poté se připojil ke skupině Operace Anthropoid a pomáhal připravovat atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Po atentátu se ukrýval spolu s dalšími parašutisty v kostele svatého Cyrila a Metoděje v Praze, kde se po obklíčení a boji zastřelil. Na útěku před gestapem se smrtelně postřelil také Bartoš.

Zátah připravilo gestapo i na Potůčka, jenž se ukrýval u sedláka v obci Končiny u Červeného Kostelce. Z obklíčení se mu podařilo prostřílet a utéci. U několika osob se poté neúspěšně pokusil najít úkryt. Vyčerpaný usnul 2. července v lesíku poblíž Pardubic, kde ho zastřelil český četník.

Logo

V souvislosti s působením skupiny Němci 24. června 1942 vypálili obec Ležáky. Popraveno bylo také 37 spolupracovníků skupiny z Pardubicka a 15 spolupracovníků z okolí Červeného Kostelce.

Vzpomínkový akt v Břasích začíná v neděli 12. července od 10:20.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio