V centru Havlíčkova Brodu vznikne velký kruhový objezd

20. listopad 2018

Havlíčkův Brod připravuje spolu s krajem a správcem vodárenské infrastruktury úpravy komunikací v centru, které by měly zlepšit plynulost dopravy.

Vznikne tam silniční okruh díky tomu, že auta budou nově jednosměrně objíždět velký blok domů mezi ulicemi Žižkova a Dolní. Smlouvu o společném postupu zadavatelů schválilo městské zastupitelstvo. V úterý má smlouvu na programu krajská rada.

Roky připravovaný záměr

Záměr připravovaný několik let se týká ulic Žižkova a Dolní, jimiž prochází krajská silnice II/150, a to k mostu přes řeku Sázavu. Tam by měla auta nově odbočovat a projíždět městskými ulicemi Na Valech a Na Ostrově zpátky k Žižkově ulici.

Největší problém je v této části města s auty jedoucími z centrálního Havlíčkova náměstí, protože se těžko dostávají na vytíženou silnici II. třídy. „Zacpou prostor celé Dolní ulice pod náměstím a dochází tam potom zejména ve špičkách k velkým frontám,“ řekl místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Chystaný projekt počítá například i s rozšířením chodníků. „Zlepšili bychom komfort v další části historického středu města, zejména z hlediska dopravy a pěších,“ uvedl k projektu.

Kraj přidá 30 milionů

Kraj by se měl postarat o rekonstrukci své komunikace a firma Vodovody a kanalizace o obnovu vodárenských sítí. Město, které bude platit například úpravy chodníků, veřejné osvětlení a napojení místních komunikací, počítá podle dnes projednaného materiálu s investicí okolo 30 milionů korun. Část potřebných úprav už v této části města provedlo při dřívějších opravách mostu přes řeku.

Zastupitelé města dnes návrh smlouvy o spolupráci zadavatelů schválili s výhradou k jednomu odstavci, který se týká výběru dodavatelské firmy. Podle nich je potřeba kvůli jednoznačnému vyznění formulaci upravit. Schválení smlouvy ale neodložili, aby nezdržovali další přípravu stavby. Podle Honzárka by práce mohly začít v příštím roce.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související