V Dobřenicích na Královéhradecku začíná likvidace drůbeže v chovu nakaženém ptačí chřipkou

22. březen 2021 10:30

Hasiči a veterináři dnes začnou likvidovat první chov zasažený ptačí chřipkou v Královéhradeckém kraji. Veterinární správa zjistila nákazu v pěti chovech firmy Perena. Tři jsou v Královéhradeckém kraji, další pak ve Středočeském a Pardubickém kraji. Jedná se o první komerční chovy, které letos ptačí chřipka v Česku zasáhla. S likvidací budou pomáhat hasiči. 

Přímo na místě v Dobřenicích zjišťoval podrobnosti reportér Ondřej Vaňura.

Čtěte také

Navážením techniky začali hasiči a veterináři dnes ráno připravovat v Dobřenicích na Královéhradecku likvidaci chovu kachen, které zasáhla ptačí chřipka. Na místo dorazilo nákladní auto s kysličníkem uhličitým, kterým budou kachny utraceny. Na místě jsou i kontejnery na mrtvé ptáky. Hasiči začali připravovat místo pro dekontaminaci techniky a zasahujících osob.

Kromě desítek hasičů tu jsou i pracovníci krajské veterinární správy, Policie České republiky a také zaměstnanci firmy Perena. Firma ovšem pro Český rozhlas výskyt ptačí chřipky nechtěla blíže komentovat.

Jaká veterinární opatření v okolí zasažených chovů aktuálně platí?

Podle vyjádření ředitele státní veterinární správy Zbyňka Semeráda jsou přijata mimořádná opatření, která mají zamezit dalšímu šíření ptačí chřipky. Kolem ohniska je vždy vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a potom pásmo dozoru o poloměru 10 kilometrů.

Veterináři potvrdili ptačí chřipku u kachen ze dvou chovů firmy Perena

Především je omezený pohyb drůbeže dovnitř a ven z pásma. Lidé tedy nemohou drůbež převážet. Veterináři také udělají soupis všech chovů drůbeže. Dále veterinární správa doporučuje chovatelům preventivní kroky, především vždy zamezit drůbeži, aby se dostala do kontaktu s volně žijícími ptáky.

Jak bude likvidace drůbeže pokračovat v dalších dnech?

Vlastní likvidace chovu, který čítá asi 24 000 kachen, by mohla začít dopoledne. Hasiči budou kachny z hal vynášet, zvířata budou následně utrácena v kontejnerech s kysličníkem uhličitým. Varianta zaplynování celých objektů s kachnami není možná. "Konstrukce hal neumožňuje utěsnění objektů," uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Čtěte také

Po farmě v Dobřenicích přijde v dalších dnech na řadu likvidace ptačí chřipkou zasažených chovů kachen na dalších čtyřech místech. Ptačí chřipka se rozšířila do chovů také v Chudonicích a v Zábědově u Nového Bydžova a na farmách ve Vinici ve Středočeském kraji a ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji.

Celkem bude utraceno asi 55 000 ptáků. Stát chovatele částečně odškodní.

Veterináři předpokládají, že likvidace chovů by mohla skončit ve čtvrtek. Chovy patří firmě Perena z Chlumce nad Cidlinou, která je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě.

Ptačí chřipka byla na území Královéhradeckého kraje naposledy potvrzena v roce 2017, kdy byly zasaženy některé malochovy drůbeže na Trutnovsku.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související