V Domu Matky Terezy v Hradci Králové zůstávají desítky lidí bez domova v karanténě i na Nový rok

30. prosinec 2020 09:53

Desítky hradeckých bezdomovců stráví kvůli výskytu koronaviru v karanténě Domu Matky Terezy i příchod nového roku. Většina bezdomovců se s mimořádnou situací smířila, někteří ale mají se ztrátou volnosti problém. 

„Pro spoustu klientů je aktuální situace velice složitá. Jak po psychické stránce, tak samozřejmě i po těch ostatních," říká sympatický mladík, který se představil jako Jakub.

Čtěte také

Patří mezi lidi bez domova, s dočasným pobytem v Domě Matky Terezy on sám problém nemá.
„Koukám se na televizi, jednou nebo dvakrát denně uvařím něco k jídlu, jsem na počítači a čtu si zprávy."

V budově nebo přilehlé zahradě teď tráví dny i noci zhruba šest desítek klientů zařízení. Z jedné třetiny jde o uživatele azylového domu, zbytek jsou ti, kteří byli zvyklí v Domě Matky Terezy využívat noclehárnu a nebo denní centrum.

„Mají třikrát denně potravinovou pomoc, dostávají najíst," vysvětluje vedoucí sociální pracovnice Hana Karmanská.

Desítky lidí bez domova z Hradce Králové zůstávají v karanténě v Domě Matky Terezy

Za pobyt, i když vynucený, si ale klienti musí platit.
„Ti, co mají peníze, tak si čtyřicet korun za noc v noclehárně platí. A ti, kteří jsou opravdu bez peněz, tak tu mají pobyt na dluh."

Nařízená karanténa měla původně skončit 30. prosince, o několik dnů se ale prodlouží.

Čtěte také

Před pár dny se totiž mezi klienty v karanténě objevil další nakažený, říká vedoucí Domu Matky Terezy Dana Pechová.
„Na to, že je pozitivní, jsme přišli na Štědrý den. A tento případ zapříčinil, že se prodlužuje karanténa až do neděle 3. ledna."

Desítky lidí bez domova tak společně oslaví i příchod nového roku. Dana Pechová doufá, že si to užijí podobně jako Vánoce.
„Za normálních okolností si to každý prožije podle svého. Někdo z nich je tady u nás a jiní zase úplně někde jinde. Letos tedy budou všichni tady. Pozitivní na celé té situaci je, že se včera ozvali dárci, kteří nám chtějí naše prostředí v tyto dny zpříjemnit."

Vedení Domu Matky Terezy se s dárci domluvilo na zajištění občerstvení a klientům by tak mohly Silvestr zpestřit například chlebíčky.

Spustit audio

Související